:

:

TV Most

clock

April 30, 2020   12:31

0

212

Fabrici: Paralelno ćemo raditi plan za oporavak Zapadnog Balkana

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je danas da će na predstojećem video Samitu EU-Zapadni Balkan biti reči o planu za podsticanje privrede, te najavio da će plan za region biti izrađen paralelno sa planom za samu EU.

Fabrici je, upitan da li će na predstojećem Samitu biti reči i o pomoći regionu u okviru daljih evropskih integracija, naglasio da će na tom skupu, na kojem će Srbiju predstavljati predsednik Aleksandar Vučić, biti razgovarano pre svega o aktuelnoj situaciji i načinu kako da se izborimo sa pandemijom covid19.

Razgovaraće se, kako je kazao, i to tome kako da se ponovo pokrenu ekonomije.

„Uoči ovog Samita Eevropska komisija je stavila na raspolaganje 3,33 milijardi evra pomoći usmerene na nekoliko segmenata. Prvo je neposredna hitna nabavka zdravstvene opreme i materijala, među kojima se nalaze i respiratori koji pristižu. Drugi paket se odnosi na pomoć privrednom oporavku. Konkretno 78 miliona evra je prevdviđeno za pomoć malo i srednjoj privredi, a treći paket predviđa makrofinansijsku pomoć za ceo Zapadni Balkan, a za to je predviđeno 1,5 miliajrdi evra povoljnih zajmova koje će davatI Evropska investiciona banka (EIB)“, objasnio je Fabrici. Rekao je da se radi o velikom paketu finansijske pomoći o kojem će biti reči na Samitu.

Lideri EU i Zapadnom Balkana, prema njegovim rečima, će na sastanku razgovarati i o planu za ekonomski oporavak.

„To će biti dugoročni plan koji očekujemo da će biti gotov do jeseni. On će biti odgovor EU na ekonomske posledice ove pandmeije, a razgovaraće se i o tome kako da se izmene i povećaju višegodišnji finansijski okviri“, kazao je on.

Fabrici je istakao da će biti iznet pred Savet EU i Evropski parlament predlog da se poveća Fond IPA pomoći.

U ovom trenutku, dodaje, Eu je stavila na raspolaganje 3,3 milijardi evra, a o ostalim merama biće još konkretnije reči na sastanku.

„Ovaj plan za region izrađivaće se paraleno sa planom za samu EU. Gledaćemo da se pokriju isti ciklusi i odnosiće se na pomoć zddravstvenom sistemu, zelenoj ekonomiji, digitalnoj agendi“, istakao je on dodajući da će se paralelno raditi na ova plana. Ukazao je i da je neophodno raditi na vakcini protiv korona virusa, koja bi bila dostupna svima, a za koju je rekao da će biti „srebrni metak“ u pobedi nad virusom.

„Puno kompanija i laboratorija širom sveta radi na pronalaženju vakcine, te postoji potreba za saradnjom kako bi sakupili što vsise finansija da bismo uspeli za što kraće vreme da dođemo do vakcine koja će ubiti virus. Zato je EU pokrenula globalnu inicijativu u okviru koje će 4.maja biti održana virtuelna globalna konferencija za prikupljanje sredstava kako bi naučnici došli što pre do spasonosne vakcine. Ponosni smo na prvu globalnu inicjativu koju je pokrenula EU, a koja podrazumeva saradnju, solidarnost i multilateralni rad“, podvukao je on.

Rekao je da se videlo u poslednje vreme koliko je nabavka medicinske opreme komplikovana, te kazao da mu je drago što se pre desetak dana Srbija pridružila sporazumu o zajednickcoj nabavci.

„To podrazumeva da će Srbija zajednički sa nama moći da nabavlja svu potrebnu opremu, i nadamo se da će se odnositi i na vakcine, kada budu bile dostupne. To je samo još jedan pokazatelj bliskosti Srbije i EU“, podvukao je on.

Izvor: Танјуг

FabriciEUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva