:

:

TV Most

clock

Novembar 17, 2020   21:57

0

179

Fabrici: Srbija mnogo doprinela bezbednosnom mehanizmu Unije

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, rekao je da Brisel poštuje odluku Srbije o vojnoj neutralnosti, ali i naglasio da je Srbija mnogo doprinela bezbednosnom mehanizmu Unije.

Sem Fabrici je rekao da je proširenje EU investicija u demokratiju, u bezbednost, prosperitet.

"Ako pogledajte najnovije pozicije Srbije i njenu strategiju, proširenje je nacionalni interes Srbije. Mi kao EU ne bismo doveli vojnu neutralnost Srbije u pitanje, to je suverena odluka države i to poštujemo", izjavio je Fabrici.

Međutim, kako je naveo, politička neutralnost je nešto drugo.

"EU nije politički neutralna. Imamo jasan set vrednosti i interesovanja i Srbija treba da se približi liniji politike EU. Ako imamo debatu o multilateralizmu, EU promoviše multilateralizan kao cilj, i Srbija, koja bi pristupila EU, približava se istom tom elementu", rekao je Fabrici na onlajn panelu pod nazivom "A šta sa spoljnom politikom, bezbednošću i odbranom?" na Beogradskoj NATO nedelji, u organizaciji CEAS.

Kazao je da je "druga stvar šta radimo po pitanju bezbednosti sa Srbijom".

"Imamo nekoliko poluga koje koristimo. Ako pogledamo brojeve, Srbija je među prvima, ako ne i prva van zemalja EU koja je doprinela našem bezbednosnom mehanizmu. Srbija se pridružila brojnim vojnim misijama van EU i deo je mnogih mirovnih akcija. Naš razgovor, naše poluge u oblasti bezbednosti su uspostavljene", kazao je EU ambasador.

Za EU NATO je snažan element bezbednosti

Prema njegovim rečima, istovremeno, odnosi između EU i NATO su bitni, jer je za EU Alijansa ključni partner.

"Mi smo uspostavili sa NATO nekoliko uspešnih operacija. Za EU, NATO je snažan element naše bezbednosti i perspektive u tom pogledu. Alijansa igra važnu ulogu na Zapadnom Balkanu, a KFOR na KiM", rekao je Fabrici.

Šef delegacije EU kaže da "NATO obezbeđuje bezbednost u regionu i intenzivnija saradnja sa naše strane će se svakako nastaviti."

"EU se fokusira na promenu društva, dok NATO i njegov vojni cilj je nešto drugo. Ciljevi su različiti. Cela globalna perspektiva podiže pritisak na EU, da izoštri svoju ulogu, da je više definiše, precizira. O tome vodimo debatu u Briselu", naveo je Fabrici.

Dodaje da se saradnja između EU i Srbije mora pojačati.

"Pričao sam sa mnogim prijateljima u Srbiji. Pozitivno je što Srbija želi da učestvuje u našim brojnim mirovnim misijama. Želimo da povećamo vojnu saradnju. Srbija je u fazi pristupanja Evropskoj uniji, mi je ohrabrujemo da bude deo inostrane politike EU i treba da se približava tome, s obzirom na svoje ambicije", napominje Fabrici.

Situacija na globalnnom nivou navodi na preispitivanje 
Ističe da NATO opstaje kao stub bezbednosti, ali situacija na globalnom nivou nas tera da se preispitamo šta se dešava.

"Imamo pet zemalja EU koje nisu članice NATO. Mislim da je moguće, bar iz naše perspektive, da u modernom svetu postoji odgovornost koja se u bezbednosnom smislu treba deliti između više aktera, a jedan od tih aktera treba da bude EU. Unija čini velike napore, ponekad javnost nije svesna tih napora. Ako pogledate strategiju iz 2008. jasno je da EU nije bila nikada u bogatijem, bezbednijem stanju nego u to vreme, ali je došlo 'arapsko proleće', porasla je stopa kriminala i sve se promenilo", naveo je Fabrici.

Srbija ima slobodu da odluči kome hoće da se priključi, a pošto je opredeljenje Srbije EU, to mora biti po principu da postoji "potpuno podudaranje spoljne politike Brisela i Beograda", apostrofirao je ambasador.

"Sa Srbijom imamo sporazum o zajedničkoj nabavci hrane i lekova, sada je Srbija deo ovog mehanizma. Pre smo imali samo sa članicama EU. Pandemija korona virusa je test za sve nas, ujedno i stres test za EU, ali mislim da uspevamo u nameri da ovo postane pozitivna prića za sve nas", zaključio je Fabrici.

Izvor: RTS

Sem FabriciEUNATOSrbijaKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva