:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 13, 2019   11:56

0

62

Fabrici: Želim da vas ubedim da Srbija ima perspektivu u EU

Srbija ima perspektivu u EU i ona nije promenila, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i naglasio da će proces proširenja biti jedan od prioriteta u politici EU.

Na predstavljanju "Bele knjige" Saveta stranih investitora, za koju je napisao deo predgovora, Fabrici je rekao da smo prethodnih nekoliko nedelja pratili razgovore unutar Evropskog saveta koji je alarmirao sve koji su to pratili.

"Želim da vas ubedim da Srbija ima perspektivu u EU i da se ona nije promenila. To je ključni prioritet za EU i Srbiju i ceo region. Ono što se desilo u Briselu je nedostatka konsenzusa o jednoj odluci, ali ona nije bila negativna. Savet U je rekao da će proces proširenja biti jedan od prioriteta u politici EU", poručio je Fabrici.

On je rekao da se izdanjem Bele knjige meri pritisak i temperatura poslovnog okruženja i da je danas važan događaj za EU kako bi se iz perspektive privrede sagledalo stanje. "Bela knjiga nam predstavlja razvoj događaja u prethodnih godina dana, pokazuje oblasti u kojima je potrebno unapređenje i šta se to očekuje od Vlade", kaže Fabrici.

Potrebno je, dodao je, staviti Belu knjigu u širi kontekst pristupanja Srbije EU,te da o tome nema nikakvih dilema, kao što se i predstavnici privrede takođe zalažu za članstvo Srbije u EU.

Fabrici je naveo da je 65 odsto izvoza Srbije je u zemlje EU, u prvih devet meseci porast izvoza iz Srbije u EU je sedam odsto, a porast uvoza iz EU u Srbiju između pet ili 5,5 odsto. "Imamo jake veze. Srbija koristi šansu za izvoz, isti je slučaj sa stranim direktnim investicijama, tako da 75 odsto stranih direktnih investicija dolazi iz EU", kaže Fabrici.

Takođe, kako je naveo, dokazano je da EU ima odnos poverenja sa Srbijom i da se stiče utisak da Srbija napreduje na evropskom putu. "Taj proces teče. Naravno, pre nego što se stigne na odredište biće tu još dosta stanica, to nije trka na sto metra, možda bismo mogli da ga nazovemo maratonom, možda je to adekvatniji termin za proces koji se zasniva na reformama", rekao je Fabrici.

Naglasio je da je vladavina prava prvi prioritet i suština postojanja EU, kao i da je vladavina prava dobra i za privredu i za biznis, u smislu da li se mogu primeniti ugovori i zakoni, da li su mediji nezavisni, šta se čini u borbi protiv korupcije. Sve su to, kako je istakao, elementi koji jačaju privredni rast, ali je dodao i da neki procenjuju da će stopa privrednog rasta biti još veća.

"Predstoji i reforma javne uprave, privatizacija državnih preduzeća, transparentnost strukturalnih projekata. U oblasti javnih nabavki potrebne su reforme kako bi se steklo poverenje privrede", napomenuo je Fabrici, te naveo da je dosta sličnosti u zaključcima Bele knjige i zaključcima Evropske komisije, koje se odnose na smanjenje parafiskalnih nameta, birokratskih procedura, unapređenje katastarskih procedura, unapređenje tržišta rada i deviznog poslovanja.

Kazao je i da je stopa primene preporuka iz Bele knjige porasla, ali da ambicije treba da budu veće kako bi se dostiglo bar 50 odsto preporuka koje su navedene. "Privrednicima je potrebna predvidivost, ne vole iznenađenja, njih treba konsultovati", rekao je Fabrici i naveo da se uspeh u pristupanju EU meri otvaranjem i zatvaranjem poglavlja, ali da su to tehničke stvari, dok su suštinske reforme koje će uroditi plodom.

Srbija je svakako postigla napredak, ocenio je, "u nekim oblastima veći, u nekim manji", ali je dodao da predstoji još posla, te da je njegov tim posvećen ubrzanju čitavog procesa.

Na kraju je poručio: "Nadam se da kada se budemo videli sledeće godine da ćemo uspeti da dostignemo tu cifru od 50 odsto primenjenih preporuka".

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva