:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 29, 2021   8:12

0

191

FAC i ZDF: Srbija sprovela uspešnu akciju vakcinisanja suseda

Srbija vakciniše tako brzo da sada besplatno nudi vakcine i građanima susednih država, afirmativno o procesu vakcinacije u Srbiji izveštavaju uticajni nemački dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung" (FAC) i javni servis ZDF.

FAC i ZDF izvestili su da je proteklog vikenda bilo gužvi na granicama Srbije, a da je razlog bio to što su hiljade ljudi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i sa Kosova želeli da dođu da se besplatno vakcinišu.

Dok Srbija u Evropi, posle Velike Britanije, ima najvišu stopu vakcinacije, vakcinacija u pojedinim susednim državama nije ni počela, ili se ne odvija u značajnijoj meri, konstatuje FAC.

U Severnoj Makedoniji do sada je vakcinisano medicinsko osoblje, a i to je, dodaje list, bilo moguće pre svega donacijom iz Srbije i isporukama vakcine iz Rusije.

"Proteklog vikenda u Srbiji su mogli svi građani susednih država koji su to želeli, da dođu i vakcinišu se, a mnogi su se prijavili preko portala e-uprava, dok su neki došli i bez prijave, samo uz lična dokumenta. Za neprijavljene je važio princip ko prvi dođe, dobije prvu vakcinu", ističe FAC.

Najveći broj je došao iz BiH, dodaje list, ukazujući da je samo preko Privredne komore Srbije, koja je ponudila vakcine privrednim komorama regiona, vakcinisano oko 8.000 ljudi.

Udruženje novinara Srbije organizovalo je vakcinaciju 100 makedonskih kolega, što, ističe list, zasigurno neće negativno uticati na izveštavanje o Srbiji u toj susednoj državi.

Vakcinisalo se pretežno vakcinama AstraZeneka, i to iz praktičnog razloga, jer Srbija raspolaže velikim količinama tog cepiva, čiji rok važenja ističe.

"Za Srbiju je ovaj prvi vikend vakcinacije novi uspeh u njenoj regionalnoj politici vakcinacije, koja je omogućeva pre svega isporukama iz Kine", konstatuje FAC.

List prenosi i da je nekadašnji bosanski fudbaler Sergej Barbarez, koji je igrao u nemačkoj Bundesligi, zahvalio preko Tvitera Srbiji, pošto su u Beogradu vakcinisane njegova majka i sestra, a napisao je da je politika BiH i dalje obeležena "idiotizmom" i "ignorantnošću".

FAC prenosi i da u vladi u Beogradu raste zabrinutost da bi Srbija mogla imati više nego dovoljno vakcina za sopstveno stanovništvo, a da neće biti dovoljno spremnih da se vakcinišu.

List navodi da je u Srbiji broj skeptičnih prema vakcini visok, a da među najpoznatijima spada i teniser Novak Đoković.

Dnevnik ukazuje da vlada zbog toga razmatra i moguće sankcije protiv lica koja ne žele da se vakcinišu, a navode se ograničenja u putovanju ili pravila koja onemogućavaju odlazak u restoran.

Međutim, podvlači FAC, ističe se da se radi samo o razmišljanjima, koja moraju biti pravno proverena.

ZDF ističe da je Srbija zemlja s najvećim uspehom u vakcinaciji u Evropi, i da se ne oslanja samo na vakcine Biontek-Fajzer i AstraZeneka, već masivno i na ruski Sputnjik V i kineski Sinofarm.

U izveštaju o vakcinaciji suseda ZDF navodi i da ima informacije da su i iz Nemačke doputovali građani koji su želeli da se vakcinišu.

Izvor: Танјуг

vakcinacijaregionSrbijakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva