:

:

TV Most

clock

Decembar 21, 2022   21:39

0

151

Fajon: Crna Gora rizikuje zaustavljanje pristupnih pregovora sa EU

Ministri spoljnih poslova Austrije i Slovenije Aleksander Šalenberg i Tanja Fajon pozvali su u Podgorici na hitan izbor sudija Ustavnog suda, poručujući da će EU ozbiljno razmotriti da li će sarađivati sa Vladom koja bi bila fomirana na osnovu aktuelnog, kako kažu, upitnog Zakona o predsedniku.

Aleksander Šalenberg i Tanja Fajon su došli po mandatu visokog predstavnika Evropske unije (EU) za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja.

Fajonova je rekla da je situacija u Crnoj Gori zabrinjavajuća. Navela je da se nada da će sudije Ustavnog suda biti izabrane do kraja januara, navodeći da Crna Gora rizikuje zaustavljanje pristupnih pregovora sa EU.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je u razgovorima sa zvaničnicima iskazala podršku da Crna Gora prevaziđe institucionalnu blokadu i napreduje na putu evropskih integracija.

Rekla i da je optimista da će situacija u Crnoj Gori biti poboljašana nakon današnjih sastanka.

Šalenberg je istakao da je Crna Gora dugo bila najnaprednija zemlja na putu ka EU, ali da sada stvari stoje drugačije. On je rekao da nisu u privatnoj ili bilataralnoj poseti, nego kao zabrinuti prijatelji zbog situacije u zemlji. 

"Ova poseta je jasno upozorenje, ali i ohrabrenje", kazao je Šalenberg, ističući da ako se ovako nastavi Crna Gora rizikuje da propusti naredni voz na putu ka EU.

Fajonova je ponovila da je Zakon o predsedniku upitan, posebno jer nema Ustavnog suda i navela da će ozbiljno razmotriti eventualnu saradnju sa Vladom koja bi bila izabrana na osnovu tako usvojenog zakona.

Izvor: RTS, RTCG

Crna GoraEUFajon
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva