:

:

TV Most

clock

Avgust 29, 2023   17:41

0

93

Fajon: Ova godina je ključna za proces proširenja Evropske unije

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je danas da ovu godinu vidi kao ključnu za proširenje Evropske unije, nakon što je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel naveo 2030. kao godinu u kojoj bi EU i zemlje Zapadnog Balkana trebalo da budu spremne.

"Sada je ključno vreme i zato godinu 2030. ne treba posmatrati kao nevažnu. Ja to vidim sasvim drugačije", rekla je Fajon na Bledskom strateškom forumu, prenosi agencija STA.

Dodala je da je, u razgovoru sa liderima Zapadnog Balkana i ministrima spoljnih poslova na Bledu, rekla da je za njih "veoma važno da sada postoji svojevrsni vremenski okvir".

Fajon je istakla da će to biti politička odluka i da će samit Evropske unije u decembru biti ključan, jer će lideri EU odlučivati o početku pristupnih pregovora Ukrajine i istočnog susedstva.

"Ukoliko zemlje Zapadnog Balkana budu radile svoj posao, barem u smislu da budu ubedljive u svojoj posvećenosti, biće dovoljno političkih argumenata i moći ćemo da budemo mnogo smeliji u decembru", rekla je šefica slovenačke diplomatije.

Na pitanje šta konkretno treba postići na decembarskom samitu, Fajon je rekla da ima mnogo ideja koje će biti formulisane u ono što je realno.

Između ostalog, pomenula je spajanje tehničkih razgovora sa "bržim pristupom", kao što je ohrabrivanje budućih članica da se "naviknu na Evropsku uniju", tako što će im, primera radi, biti dat status posmatrača u Evropskom parlamentu ili postepenim ulaskom na jedinstveno tržište.

"To mogu da budu pojedinačni koraci ka punopravnom članstvu", rekla je Fajon.

Ona je naglasila da je Slovenija među najvećim zagovornicima proširenja, dodavši da je današnja politička situacija "nova i bitno drugačija".

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

EUTanja Fajon
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva