:

:

TV Most

Foto: justice.gov.md

clock

Mart 11, 2015   12:05

0

139

Fajon: Srbi što pre da se vrate u institucije

"I u rezoluciji Evropskog parlamenta o napretku Srbije pozvali smo Evropsku komisiju da što pre započne te pregovore", izjavila je za "Danas" Tanja Fajon uoči današnjeg glasanja o finalnoj verziji rezolucije o napretku Srbije u evropskoj integraciji.


Govoreći o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u kontekstu pridruživanja Uniji, kao i "zamrzavanju" učešća Srba u kosovskim institucijama, Fajon je istakla da je pitanje vraćanja Srba u institucije na Kosovu "deo normalizacije odnosa Srbije i Kosova koji je veoma važan, po mišljenju nekih i od suštinskog značaja za napredak Srbije na putu ka EU".


"To je dakle pitanje koje će Kosovo i Srbija morati da reše što pre. Neminovno je da će Kosovo i Srbija morati da rade na normalizaciji odnosa, kako u okviru briselskog procesa, tako i na bilateralnom nivou. Najvažnije u celoj priči je svakako to da se građanima koji žive na Kosovu, uključujući Srbe, omoguće što bolji životni uslovi", ocenila je Fajon.


Poslanici EP sinoć su u plenarnoj raspravi razmatrali rezoluciju o Srbiji i predložene amandmane o čemu će glasati danas popodne.


Finalna verzija rezolucije nije obavezujuća, ali ima političku težinu prilikom odlučivanja o daljem napretku Srbije u evropskim integracijama.

Izvor: Tanjug, Danas

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva