:

:

TV Most

Foto: AA

clock

April 09, 2020   12:14

0

137

Fajon:Nadam se da političari ne koriste situaciju

Poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izjavila je danas da se nada da u Srbiji ne postoji politička snaga ili odgovorni političar koji bi koristio situaciju oko koronavirusa za skupljanje političkih poena.

Ona je za televiziju N1 Beograd izjavila da je kritikovala odluku Vlade Srbije, koja je ubrzo i ukinuta, da sve informacije o korona virusu budu iz jednog centra, jer je to videla, kako kaže, kao "najavu mera za uvođenje cenzure".

"Bilo je i hapšenja novinarke, što isto smatram pogrešnom odlukom. Sledeći dan je ta odluka ukinuta", rekla je Fajon.

Fajon kaže da je bila zabrinuta zbog izjava srpskog predsednika Aleksandra Vučića da Evropska unija (EU) ne pomaže Srbiji i "glorifikacije Kine i Rusije" zbog podrške i pomoći Srbiji, jer, navodi ona, finansijska podrška EU je puno veća.

"Krajem prošle nedelje u Beogradu je potpisan sporazum o dodeli bespovratnih sredstava vredan skoro pet miliona evra kao pomoć Srbiji u borbi protiv Covid-19. To je samo deo od 93 miliona evra finansijske potpore Srbiji", rekla je Fajon.

Fajon je rekla da prati sve što se dešava i to ne samo u Srbiji, navodeći primer Mađarske gde premijer Viktor Orban ima danas "neograničena ovlašćenja" zbog koronavirusa.

Ona je ocenila da neke zemlje, uvođenjem vanrednih mera, "pogoršavaju demokratiju, vladavinu prava i slobodu medija" i istakla da pandemija predstavlja veliki test za EU - za njen opstanak i solidarnost odnosno koliko će Unija biti u budućnosti složna i jaka.

"Imamo otvorena pitanja oko demokratije, vladavine prava, slobode medija, kakve će biti ekonomske i socijalne posledice, koliko će biti tu solidarnosti. Neću biti pesimista, imam osećaj da postoje lideri koji su svesni da je u pitanju opstanak mira i stabilnost u evropskoj celini", rekla je Fajon.

Izvor: Танјуг

FajonEUkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva