:

:

TV Most

clock

Januar 29, 2020   16:15

0

149

Falkoni: Grenelov angažman ne umanjuje posvećenost EU

Angažman specijalnog izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela nikako ne umanjuje posvećenost Evropske unije rešavanju tog problema, izjavio je danas francuski ambasador u Srbiji Žan-Luj Falkoni.

"EU ostaje posvećena dijalogu dve strane", kazao je francuski ambasador za Tanjug i podsetio da šef evropske diplomatije Žozep Borel krajem ove sedmice dolazi u posetu Prištini i Beogradu, kako bi, kaže Falkoni, radio isti posao kao i Grenel, odnosno kako bi doprineo ponovnom uspostavljanju dijaloga i pronalaženju rešenja.

Falkoni je dodao da će ambasadori zemalja EU imati priliku da razgovaraju sa Borelom tokom njegove posete Beogradu.

On ocenjuje da je akcenat Grenela na ekonomiji, kako bi se podstakao dijalog dve strane, dobar pristup, ali je naveo da su politika i ekonomija usko povezane.

"Ono što kaže Grenel je da samom ekonomijom i ekonomskim potrebama treba doći do političkog rešenja. To, dakle, nije samo baviti se ekonomijom i od toga odvojiti politiku. Mislim da to nije moguće, već je stvar u tome kako ponovno uspostavljanje ekonomskih odnosa može da uključi i politiku", kazao je francuski ambasador.

Francuski diplomata podseća da je na sličan način nastala i sama EU - od udruživanja zemalja iz čisto ekonomskih interesa, do stvaranja zajadničkih politika.

Falkoni navodi i da se ekonomski odnosi Beograda i Prištine ne mogu uspostaviti bez deeskalacije, odnosno ukidanja takse od 100 odsto na srpske proizvode na Kosovu, ali i prekida kampanje Beograda za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

"Da bi se učinile dobre stvari, stvari koje će dovesti do normalizacije odnosa u regionu, uvek je potrebno imati komplementarnost, nikada konkurenciju. I što je više zainteresovanih međunarodnih faktora to će situacija biti bolja. Mir nije ni u čijem vlasništvu, a svi oni koji mogu da mu dobrinesu su dobro došli", rekao je Falkoni.

On je dodao da je to stav Francuske, kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, zasnovan na zdravom razumu.

Izvor: Танјуг

FalkoniKiMGrenel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva