:

:

TV Most

Foto: twitter@FR_Desarmement

clock

Novembar 27, 2019   19:44

0

167

Falkoni: Predlog Francuske ne dovodi u pitanje proširenje na Zapadni Balkan

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni rekao je da je francuski predlog o reformi procesa proširenja EU deo opšte arhitekture, u okviru čega postoji obećanje da će države Balkana pristupiti EU i da se to ne dovodi u pitanje.

Kako je naglasio, "francuska posvećenost proširenju predstavlja čvrsto obećanje i ne postoje predlozi koji bi predstavljali alternativu tome".

"(Predsednik Emanuel) Makron je posvećen izgradnji EU koja funkcioniše. Postoje mnoge stvari koje se mogu dovesti u pitanje, ali to svakako nije slučaj kada je u pitanju njegova posvećenost EU. Njegov je stav da EU mora biti efektivnija, posebno u oblasti odbrambene politike, politike konkurencije, trgovinske politike i socijalne politike", naveo je Falkoni u audio izjavi istraživaču Centra za evropske politike, za podkast "European talks".

Falkoni ističe da reforme koje se danas provode u EU takođe predstavljaju proces koji će uticati i na način na koji će države Balkana delovati u okviru EU, jednom kada postanju članice i stoga, ove reforme ne bi trebalo da su tuđe Balkanu, jer ovo će uticati na to kakva će EU biti jednom kada region bude njen deo.

Francuski ambasador kaže da pristupni proces EU treba poboljšati, a da je suština predloga njegove zemlje da se celokupni proces učini manje tehnokratskim.

"Ono što je najbolje u ovom predlogu je to što se njime radi na vraćanju duha obostrane posvećenosti proširenju EU, čime treba učiniti proces opipljivijim za države koje imaju cilj da pristupe EU. Ovo bi trebalo da omogući ovim državama da vide i dobiju više benefita, na osnovu njihovih zasluga, pre stupanja u EU", naveo je Falkoni.

Drugim rečima, napominje, "ovaj predlog omogućava državama regiona da postanu članovi kluba (bez prava glasa) pre nego što zvanično ostvare članstvo u EU. To je najvažniji aspekt".

Umesto da se, dodaje on, pregovarački proces formuliše u vidu brojnih poglavlja, ideja je da se državama omogući bliža saradnja sa EU, korak po korak, pre nego što se dođe do ostvarivanja potpune integracije sa EU.

"Predstoji nam saradnja sa novom Evropskom komisijom i komesarom za proširenje, kako bismo videli kako mogu da izađu u susret našim predlozima, šta mogu da predlože državama članicama prilikom zajedničke diskusije, a zatim da imamo ažuriranu proceduru. Naš cilj je da se ova procedura spremi pred početak Evropskog saveta u maju 2020", zaključio je ambasador Francuske.

Izvor: Танјуг

FalkoniFrancuskaEUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva