:

:

TV Most

clock

Maj 08, 2022   10:18

0

152

Farhadi: Nema više heroja

Iranski reditelj Ašgar Farhadi kaže da danas više ne postoje pravi heroji, da se u svojim ostvarenjima bavi uticajem malih grešaka na svakodnevni život i da mu je najveći izazov da njegovi gledaoci zaborave da gledaju film.

"Ne verujem da danas imamo bilo kojih likova koji su heroji u svim aspektima u svojim životima", rekao je Farhadi u onlajn razgovoru posle projekcije njegovog filma "Heroj" druge večeri festivala "Kustendorf".

Prema njegovim rečimna, postoje ljude koji nam nisu bliski ali mogu postati naši heroji, kao što je to slučaj sa preminulima, "koji postaju naši heroji jer ih ne možemo kritikovati".

"Danas nema više pravih heroja. Imamo jednodnevne heroje koji su to postali putem društvenih medija, ali nema heroja koji bi nam bili ideal, da usmeravamo život prema onome što rade. To više ne biva", ocenio je Farhadi.

Iranski sineasta je ocenio da su najbliži herojima članovi porodice ili prijatelji u nekim aspektima života, "ali oni ne mogu biti heroji svima i u svim aspektima".

Upitan kako gleda na stvaraoce koji gaje "Farhadijev stil", reditelj je odgovorio: "Ne mogu reći zašto drugi to žele. Lično znam šta volim i zašto nešto radim".

Autor ovenčan sa dva Oskara za najbolji strani film za "Razvod" (2011) i "Trgovca" (2016) i Gran prijem u Kanu za "Heroja" (2021) rekao je da ga u stvaranju "privlači svakodnevni život i u njemu drame".

"U istoriji kinematografije postoje mnoge drame u kojima se ne osećaju stvarni ljudski životi, i filmovi koji su veoma realistični ali nemaju dramu. U svojim filmovima pokušavam da spojim te dve stvari zajedno", rekao je Farhadi.

Prema njegovim rečima, u filmovima naglašava da se drame dešavaju u svakodnevnom životu u malim stvarima koje se čine nevažnim.

"Male greške svakodnevnih života prave krize i drame. U "Heroju" nekoliko pogrešnih rečenica stvara dramu. Takav je u suštini život. Većina drama u našim zivotima je zbog malih, a ne velikih grešaka", naveo je reditelj.

Pomenuvši da je nekad slika predstavljala magiju za obične ljude, Farhadi je ocenio da se danas sa slikama suočavamo čitav život i da sada u njima nema ništa magično.

Farhadi je, između ostalog, pomenuo da su mu uzori mnogi reditelji iz Irana, stvaraoci zlatnog doba italijanskog filma poput Vitorija De Sike i Federika Felinija, zatim američki sineasti sedamdesetih kao Sindi Lumet i Martin Skorseze, ali i francuski novi talas.

Upitan da li bi režirao serije, Farhadi je odgovorio da u nekima ima magije, ali da još uvek želi da pravi filmove jer ga interesuje pripovedanje u dvočasovnim okvirima. Od serija koje gleda često sa porodicom izdvojio je "Černobil" i "Krunu".

Farhadi je rekao da trenutno radi na scenariju što će potrajati do sledeće godine, kada će odlučiti da li će ga pretvoriti u film.

"Nadam se da ću doći ponovo (Mećavnik)", poručio je na kraju reditelj koji je bio gost "Kustendorfa" 2014. godine.

Izvor: T a n j u g

Ašgar Farhadiiranski rediteljKustendorf
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva