:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Mart 18, 2019   22:03

0

170

Fašističkog zlikovca sa Novog Zelanda naročito inspirisali francuski desničari

Napad u Krajstčerču dogodio se na drugoj strani sveta, a ubica Brenton Tarant izjavio je da je počeo planiranje masakra nakon putovanja u Francusku, inspirisan idejama koje su se iskristalisale u desničarskom diskursu širom Evropske unije.

Ubica poreklom iz Australije u svom manifestu je na 73 stranice objasnio nameru da ubija muslimane, a ovaj dokument je pun referenci na događaje u Evropi, evropske figure i ideje, a to se pre svega ogleda u njegovom naslovu, piše Politiko.

Izraz "Velika zamena" je izveden iz teze koju je 2011. objavio francuski desničarski intelektualac Reno Kami.

On je u istoimenoj knjizi, koja se slabo prodavala i nije naišla na dobre kritike, govorio o tome kako na mesto francuske bele populacije dolaze muslimanski imigranti koji masovno pristižu iz njenih bivših kolonija u Severnoj Africi.

Međutim, jasno je da je Kami postao popularan kod ultradesničara.

Prema manifestu koji je napisao, ubica je proveo neko vreme u Francuskoj 2017. godine, a iskustvo u ovoj zemlji i njegovo izlaganje "glasinama" koje je čitao o muslimanima, učvrstilo ga je u odluci da izvrši ubistva.

"Godinama sam slušao i čitao o invaziji nebelaca na Francusku, mnoge od tih glasina i priča za koje sam verovao da su preterivanja, stvorene su da bi se potisnuo politički narativ. Ali kada sam stigao u Francusku, otkrio sam da te priče ne samo da su istinite, nego i duboko potcenjene. U svakom francuskom mestu, u svakom francuskom gradu bili su tu osvajači", napisao je Tarant u svom manifestu.

Kako navodi "Politiko", jezik koji on koristi zvuči kao odjek reči francuske ultradesnice i nema sumnje da je period proveden u Evropi uticao na njegovu ideologiju.

On se divio i britanskom fašisti Osvaldu Mosliju, koji je 1932. godine osnovao Uniju fašista u Velikoj Britaniji, a takođe je izraženo i njegovo obožavanje norveškog masovnog ubice Andersa Brejvika i konačno, Tarant sebe opisuje kao fašistu, a sve ukazuje na ideologiju koja je nastala tokom njegovog boravka u Evropi, zaključuje Politiko.

Izvor: Танјуг

Brenton TarantNovi Zeland
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?