:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 04, 2020   8:42

0

247

FAZ: Hoti svoju poziciju duguje Grenelu, vreme radi za Kurtija ako negde ne pogreši

Nemački konzervativni list Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) piše u svom današnjem izdanju da nova kosovska vlada s premijerom Avdulahom Hotijem svoje postojanje duguje Ričardu Grenelu i da se očekuje da će mu poslužiti u planovima da što pre predstavi sporazum Beograda i Prištine "gospodinu u Vašingtonu".

Nemački list, kako prenosi Koha, navodi da će Grenel verovatno pregovarati o "brzom sporazumu“ između Prištine i Beograda u ime svog šefa, tako da će Tramp, bar na Balkanu gde je američki uticaj velik, ostvariti uspeh u spoljnoj politici.

U tekstu se podseća da je ambasador Grenel nekoliko nedelja nakon što je imenovan za izaslanika predstavio "neke navodne uspehe“, poput pokretanja vazdušne veze između Prištine i Beograda, prvi put od rata 1999. Isti dogovor postignut je, piše FAZ, i na železnicama, sa ocenom da su nejasne memorandume o tim pitanjima Tramp i Grenel hvalili na Tviteru nazivajući ih senzacionalnim uspesima, "iako je iza njih bilo puno pitanja“.

Na Kosovu se Grenel, kako se navodi, suočio sa protivljenjem uz podsećanje da se sada već smenjeni premijer Aljbin Kurti izrazio protiv Grenelovih planova, a posebno protiv pokušaja da se ti planovi brzo sprovedu.

Kurti je izgubio borbu za vlast sa Grenelom, kada je Grenel video da Kurti blokira njegovu brzu realizaciju svojih planova, počeo je da utiče na njen pad, piše nemački list, uz napomenu da se  Kurtijev koalicioni partner Demokratski savez Kosova našao pod velikim pritiskom.

"Uz pomoć nekih medija na Kosovu stvorio se utisak da Kurti potkopava kosovske odbrambene snage. To je otišlo tako daleko da se govorilo kak bi se kamp Bondstil mogao zatvoriti - fantazija koja je uplašila kosovske Albance. Na kraju je DSK svrgla premijera i razbila koaliciju. Grenel je postigao cilj“, piše Frankfurter Algmejane cajtung, uz konstataciju da je u sredu njegov uspeh postao zvaničan i da je sa najmanjom mogućom većinom  (61 glas od 120) parlament u Prištini izabrao vladu koja ima Grenelov blagoslov.

Navodi se da je Hoti najavio da će ukloniti carinske i druge trgovinske barijere baš onako kako to zahteva Grenel.

"Znajući da je politika reciprociteta popularna kod mnogih Kosovara, Kurti je poslednjih dana na vlasti doneo i druge odluke. Njegova vlada je naredila da se u transportnim pismima za poljoprivrednu i industrijsku robu, koja dolaze iz Srbije, ubuduće izričito piše „Republika Kosovo“. Ako novi premijer ukloni ovu odluku, dobio bi naklonost Grenela, ali ne većinu biračkog tela na Kosovu“, piše Frankfurter Algemajne Cajtung.

U tekstu se ukazuje i na to da je prema istraživanjima, Kurtijeva vlada imala rekordnu podršku u kratkom roku i da bi u slučaju izbora Samoopredeljenje bilo značajno jače u parlamentu nego ranije.

"Ako Kurti sada ne napravi greške, pre ili kasnije ponovo će postati premijer. Vreme radi za njega, kaže diplomata u Prištini koji poznaje okolnosti. Sada je, dodaje, najvažnija vrlina strpljenje“, zaključuje u tekstu Frankfurter Algemajne Cajtung.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMKurtiGrenelHotinova vlada
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva