:

:

TV Most

clock

Februar 01, 2019   10:29

0

272

Federacija BiH od danas u finansijskoj blokadi

Federacija BiH od danas je zvanično u finansijskoj blokadi zbog neusvajanje budžeta za ovu godinu, što bi, kako se procenjuje, moglo da ima nesagledive posledice, pre svega po građane. 

 

Budžet za 2019. godinu ranije je dobio podršku u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali ne može da stupi na snagu sve dok ga ne potvrdi Dom naroda Parlamenta FBiH na čijem čelu se nalazi Lidija Bradara iz HDZ-a.

Federacija BiH nema usvojenu ni odluku o privremenom finansiranju koja bi mogla osigurati servisiranje rashoda do 31. marta 2019. Za usvajanje ove odluke potrebna je takođe saglasnost oba doma federalnog parlamenta. 

Posledice neće osetiti jedino penzioneri budući da je direktor Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje Zijad Krnjić potpisao nalog za isplatu januarskih penzija, napominjući da bi problemi mogli nastati ukoliko se u februaru ne usvoji budžet.

Sve ostale kategorije mogle bi da osete posledice već u februaru pa je tako ministar za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević poručio da zbog neusvajanja budžeta nema isplata boračkoj kategoriji, prenosi sarajevski portal Klix.

Poljoprivrednici su najavili da će, ukoliko do kraja ove sedmice ne bude usvojen budžet Federacije BiH za 2019. godinu, izaći na ulice i blokirati centrale političkih stranaka i zgradu Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH.

Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH i ambasade SAD-a i Nemačke ranije su se oglasile saopštenjem za javnost u kojem su naveli kako stari saziv Doma naroda Parlamenta FBiH na čelu s Bradarom nema legitimitet da usvoji bilo koji zakon. 

S ovim stavom složila se i Bradara koja je odlučila da ne sazove sednicu Doma naroda Parlamenta FBiH, poručujući kako nema potrebe za panikom, jer se neće dopustiti da bilo ko trpi. 

Ove sedmice delegati iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH uputili su Bradari zahtev za sazivanje vanredne sednice federalnog organa zakonodavne vlasti, a na kojoj bi razmatrali budžet za 2019. 

U obrazloženju su naveli da je Bradara dužna sazvati sednicu u roku kraćem od 14 dana te da zahtev za sazivanje vanredne sednice upućuju kako bi sprečili ekonomski kolaps u entitetu FBiH zbog neusvajanja predloženih akata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Izvor: T a n j u g

bihparlamentbudžet
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva