:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 26, 2023   11:44

0

62

Festival srpskog filma od 8. maja na 13 univerziteta u Kini

Filmski centar Srbije i Udruženje za razmenu obrazovanja između Kine i Srbije odabrali su filmove koji će, u okviru programa "živo nasleđe - Festival srpskog filma", od 8. maja do kraja semestra biti prikazani na 13 univerziteta u Kini.

Na repertoaru će biti pet ostvarenja iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, devet iz novije domaće produkcije, kao i jedan inostrani animirani film realizovan u Srbiji.

Na festivalu će biti prikazani filmovi "Nevinost bez zaštite" (Dušan Makavejev), "Dvoje" (Aleksandar Petrović), "Devojka" (Mladomir Puriša Đorđević), "Povratak" (Živojin Pavlović), "Praznik" (Đorđe Kadijević), "Južni vetar" (Miloš Avramović), "Realna priča" (Gordan Kičić), "Dara iz Jasenovca" (Predrag Gaga Antonijević), "Otac" (Srdan Golubović), "Strahinja Banović" (Stefan Arsenijević), "Srećna nova, Jivu" (Mladen Kovačević), "Zašto je Dragan napravio orkestar" (Nikola Spasić), "Pucnji u Marseju" (Gordan Matić) i "Princ od mora" (Karla Mari Rej, Maksim Martins), visokokvalitetna animacija koju je realizovala filmska industrija u Srbiji.

U Srbiji godišnje bude proizvedeno između dvadeset i trideset dugometražnih filmova - igranih i manji broj dokumentarnih. U zemlji od sedam miliona stanovnika sa, saglasno veličini, značajnom produkcijom pretežno podržanom od strane Filmskog centra Srbije (uz ne baš česte izuzetke da film bude finansiran nezavisno od podrške ove institucije, ili telefonskog provajdera), svaki uzorak od 14 filmova je reprezentativan, jer ukazuje na raznovrsnost tema, autorskih stilova, različit nivo usmerenosti ka zadovoljenju očekivanja gledalaca, izazove kreativnosti, refleksije na svakodnevicu i suočenja sa stvarnošću.

Ovaj iskaz nije opravdanje za eventualan promašaj pri izboru, već potvrda da odabrani filmovi izdvojeni iz celine predstave razvojnu nit sprskog filma od slavnih sedamdesetih, čuvenog Novog srpskog filma, koji je zamenila još slavnija "Češka škola" osamdesetih, do najnovije generacije autora koji ubiru hvalospeve i slavu kako kod kuće, tako i u svetu.

Podrška proizvodnji filmova u svim njegovim etapama, priprema i implementacija strategije u oblasti filma, promocija, podizanje interesovanja za koprodukcije i tehničke usluge, obrazovanje i razvoj filmske kulture na domaćem i inostranom terenu, neki su od osnovnih, važnih ciljeva za Filmski centar Srbije.

U tom smislu, i uz veliku podršku Udruženja za razmenu obrazovanja između Kine i Srbije, Filmski centar Srbije želi da predstavi živo filmsko nasleđe koje utiče na filmske stvaraoce u Srbiji danas, izuzetne filmove iz prošlosti i izazove produktivnih i poznatih autora ne samo u Srbiji već i šire.

Ovaj filmski program na 13 kineskih univerziteta, u 13 gradova i 13 provincija, dolazi upravo pred Kanski filmski festival, najvažniji filmski festival na svetu, gde će novi srpski film "Izgubljena zemlja" Vladimira Perišića biti prikazan u zvaničnom programu Nedelje kritike.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva