:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 13, 2019   9:30

0

97

FIC: Ispunjeno 41 odsto preporuka za godinu dana

Država je u proteklih godinu dana od 513 preporuka iz Bele knjige 2018. ispunila 41 odsto zahteva stranih investitora, a koje se tiču unapređenja poslovnog ambijenta u Srbiji.

 

Prema oceni Saveta stranih investitora (FIC) i mišljenja koje je dato u novoj Beloj knjizi 2019, najveći napredak u Srbiji ostvaren je donošenjem Zakona o javnim beležnicima, zatim u sektorima nafte i gasa, duvanske i transportne industrije, kao i usvajanjem Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, decembra prošle godine.
Potpredsednik Saveta stranih investitora u Srbiji, Dejan Turk kaže za Tanjug da je vlada prepoznala preporuke stranih investitora kao važne za dalje unapređenje ekonomije u zemlji.
FIC u novoj Beloj knjizi 2019, koja će danas biti zvanično predstavljena, i dalje insistira na tri, po njihovom mišljenju, veoma važna područja u kojima je neophodno nastaviti reforme: "Da se ubrzaju pristupni pregovori sa EU, i na taj način unapredi čitava poslovna regulativa", navodi Turk prvu, glavnu preporuku FIC-a.
Zatim, važan je nastavak strukturnih reformi i unapređenje nivoa postignute fiskalne konsolidacije, rešavanje problema privatizacije javnih preduzeća i "korporatizacija" državnih preduzeća.
Savet stranih investitora uveo je 2017. godine u praksu rangiranja napretka u ispunjavanju preporuka - "FIC indeks".
Država je do sada prema ovim merilima u proseku ostvarivala trećinu preporuka.
Ove godine, ističe Turk, ostvareno je 41 odsto preporuka iz Bele knjige 2018, što je za sedam odsto više. "Što znači da smo napravili značajan napredak u odnosu na prošlu Belu knjigu preporuka", kaže Turk i naglašava značaj zajedničkog rada vlade i članova FIC-a na realizaciji preporuka stranih investitora.
Zajednički rad sa državom je važan za strane investitore jer njihove kompanije, kaže, ne donose samo novac i nova radna mesta već, kako je istakao, unose u zemlju nova znanja i tehnologije kao i korporativno i etičko poslovanje.
Stav stranih investitora iznetu u Beloj knjizi 2019 je da se doneti zakoni moraju značajnije primenjivati u praksi, a posebno, ono što je kompanijama značajno, u oblasti oporezivanja i rada inspekcijskih službi.
Fokous FIC-a biće i dalje na devet oblasti u kojima su potrebne brže reforme. To su, navodi Turk, oblast poreza, rada, digitalizacije i elektronskog poslovanja, nekretnina i izgradnje, rada inspekcija, bezbednost hrane, farmaceutska industrija, kao i opšti pravni okvir s akcentom na zakone o stečaju i deviznom poslovanju.
Preduzeća, članice FIC-a, podseća Turk, investirale su do sada u Srbiju više od 35 milijardi evra i zapošljavaju oko 100.000 radnika.
Vlada Srbije formirala u inače u septembru ove godine grupu za sprovođenje preporuka iz Bele knjige Saveta stranih investitora na čijem je čelu predsednica vlade Ana Brnabić.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva