:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2024   8:22

0

75

Fico protiv članstva Ukrajine u NATO: To je put u treći svetski rat

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da je protiv članstva Ukrajine u NATO i da će staviti veto na članstvo te zemlje u Alijansi jer je to, kako je naveo, ''put u treći svetski rat''.

On je za Radio Slovensko naveo da EU svakog meseca šalje Ukrajini 1,5 milijardi evra i zapitao se koliko je to održivo.

Prema njegovim rečima, na stolu je i odbrambeni sporazum sa SAD. 

"Uporedili smo ugovor, na primer, sa onim koji je sklopila Češka. Naš je bez apsolutne trunke suvereniteta", rekao je Fico, prenosi slovački Štandard. 

On je istakao da sporazum, na primer, daje savezničkim avionima ovlašćenje da sleću i poleću samo uz najneophodnije tehničke dozvole.

Fico je takođe istakao i da slovačke elektrane nisu zaštićene PVO. 

"Poslali smo u Ukrajinu ono što smo imali", rekao je slovački premijer i dodao da o slovačkom sistemu S-300, koji su političari bivše vlade nazvali otpadom, ukrajinski mediji pišu kao o efikasnoj odbrani vazdušnog prostora.

Fico će se, kako prenosi Štandard, u sredu u Užgorodu sastati sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, kome će reći da Ukrajina neće dobiti bilo kakvo oružje od Slovačke. 

"Reći ću mu da ima stvari o kojima imamo potpuno drugačije mišljenje, reći ću mu da kada je u pitanju ulazak u EU, mi ih poštujemo, ali oni moraju da ispune uslove, a ne da se zemlja koja apsolutno ne ispuni sve uslove pridruži EU", istakao je Fico.

On je dodao da će ukrajinskom premijeru reći i da je protiv ulaska Ukrajine u NATO.

Izvor: T a n j u g; Foto: Sputnik

Robert FicoUkrajinaNATO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva