:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 26, 2015   20:05

0

126

Filipu Davidu uručena NIN-ova nagrada

Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk zahvalio je brojnim gostima, uglednim stvaraocima, političarima, kolegama novinarima što su došli na svečano obeležavanje 80.tog rođendana nedeljnika jer to daje uverenje da su na pravom putu.

Na svečanosti u hotelu Hajat uručena je NIN-ova nagrada 61.dobitniku o kome je odlučio žiri u sastavu Vladislava Gordić Petković (predsednica), Mića Vujičić, Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica.

Predsednica žirija istakla je da je David osvojio NIN-ovu nagradu trijumfalno ali u tesnoj i pravednoj borbi sa još dva dela, "Sabo je stao" Ota Horvata i "Životinjsko carstvo" Davida Albaharija.

"Dok Albahari piše testamentarnu ispovest o udelu mučenika i svedoka u iscrtavanju divljih krugova zla i nasilja, Horvatova elegija o mrtvoj dragoj ispisuje bolno i zagrcnuto zadovoljstvo užitaka i gubitaka.David čini sve što i njegovi takmaci no i još mnogo više, u njegovom se romanu lament nad nestalim svetovima i studija o epistemologiji zla stapaju u košmarnu istoriju jevrejskog identiteta iz koje ima izbavljenja", kazala je Gordić Petković.

Davidov roman napisan u najboljoj tradiciji evropske i srpske književnosti, to je sugestivna studija zla u istoriji i čoveku koja sučeljava četiri životne priče Jevreja stradalnika i njihovih porodica u potresnom svedočenju sačinjenom od dnevnika, pisama i snoviđenja.

Ovim romanom David nudi moćan duhovni obrazac za prevazilaženje unutrašnjeg nemira i krivice koji muče spasene i preživele, on preispituje smrt, zlo i sudbinu ali nas uči da u "jednom drugačijem, skrivenom poretku stvari" postoji "svet bez bola, nepravdi, očajanja", da postoji svet bez zla, kazala je predsednica žirija.

Nagradu od milion dinara koju je obezbedio sponzor Pošta Srbije laureatu najprestižnije književnije nagrade u Srbiji je uručio direktor ovog preduzeća Milan Krkobabić.

"Imao sam 11 godina kada se pojavio novi broj obnovljenog NIN-a 1951.godine i danas se dobro sećam šta je NIN značio za to vreme, novine koje su se razlikovale po načinu kako su pisane, NIN je kasnije prolazio kroz razna iskušenja, želim mu da sačuva ono što je bilo najbolje u njegovoj dugogodišnjoj tradiciji", rekao je najnoviji laureat NIN-ove nagrade David.

Svečanost uručenja NIN-ove nagrade za Davida je bila prilika da se seti svojih prijatelja, ranijih dobitnika nagrade Danila Kiša, Borislava Pekića i Mirka Kovača, kako je rekao, značajnih, velikih pisaca, najboljih u srpskoj kulturi koji su svoje poslednje dane proveli van domovine:Kiš u Parizu, Pekić u Londonu a Kovač u Rovinju.

"Zasto se to dogodilo, ko je za to kriv, postavljam pitanje po ko zna koji put zašto se Mirko Kovač, dvostuki dobitnik NIN-ove nagrade početkom devedesetih nalazio na spisku za likvidaciju sačinjenom u policiji, Državnoj bezbednosti ili nekoj sličnoj instituciji, ko je pravio takve spiskove i zašto do dana današnjeg to nije razjašnjeno, ko krije i ko štiti stvaraoce takvih monstruoznih spiskova", zapitao je David.

Pored nagrade za roman godine na večerašnjoj svečanosti uručena je i novoustanovljena nagrada "Ličnost godine" novinarki Marijani Milosavljević.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva