:

:

TV Most

clock

Januar 26, 2022   13:31

0

158

Film o martovskom pogromu na Kosovu osvojio nagradu publike na filmskom festivalu u Trstu

Film „Mrak“ reditelja Dušana Milića osvojio je nagradu publike na 33. Filmskom festivalu u Trstu, gde je ujedno imao i svetsku premijeru.

Radnja ovog psihološkog trilera inspirisana je istinitim događajem koji se odigrao u vreme martovskog pogroma na Kosovu 2004. godine.

Film obrađuje temu života Srba u stalnom strahu, a kroz priču nas vodi devojčica Milica koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sama sa majkom i dedom u sablasnoj kući u planinskim zabitima Kosova. Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak, menja sve…

Autorsku ekipu filma čine scenarista i reditelj Dušan Milić, direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Janis Kalkiadakis i kompozitor Kristijan Ejdnes Andersen.

U „Mraku“ glume Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, kao i Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović...
film Mrak - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022

„Mrak“ je nastao u srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčkoj koprodukciji, a premijeru pred domaćom publikom imaće 26. februara na predstojećem FEST-u.

Izvor: Sputnik.rs

KiMmartovski pogromfilmnagrada
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva