:

:

TV Most

Foto: Vision Team

clock

Februar 06, 2024   16:16

0

79

Film ,,Ruski konzul", poslednje glumačko ostvarenje Žarka Lauševića, 3. marta zatvara FEST

Film reditelja Miroslava Lekića ,,Ruski konzul", poslednje ostvarenje glumca Žarka Lauševića (1960-2023), zatvoriće 3. marta FEST, najavio je danas Centar beogradskih festivala.

 

Film,  rađen prema romanu ,,Ruski konzul" Vuka Draškovića, dramatična je priča o ključnim trenucima začetka kosovske krize, a zaplet vraća u godine koje će definisati budući suživot Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, naveo je Cebef.

Doktora Iliju Jugovića, koji po kazni biva premešten u bolnicu Prizren tumači Nebojša Dugalić, a Laušević igra profesora istorije Ljubu Božovića,  ,,ruskog konzula naizgled psihijatrijskog pacijenta", saopštio je Cebef.

,,Ruski konzul" tvrdi da će uskoro ,,Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko" što čini da se protiv Božovića okrenu lokalni albanski moćnici, separatisti. Pokušavaju da isele Božovića, ali u njegovu zaštitu staje Jugović", stoji u saoapštenju.

U filmu igraju i Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Visar Viška, Danica Radulović, Mensur Šafkiju, Konstantin Fidanov, Petar Zekavica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Enver Petrovci, Tamara Aleksić i drugi.

Laušević se poslednji put pojavio u javnosti u oktobru prošle godine kada se na premijeri filma ,,Heroji Halijarda” poklonio publici u MTS dvorani. Nakon duge i teške bolesti preminuo je 15. novembra 2023. godine.

Izvor: T a n j u g ; foto: Vision Team

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva