:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 28, 2023   22:05

0

80

Film ,,Usekovanje" pretpremijerno na „Kustendorfu“, u bioskopima od 7. februara

Debitantski film reditelja Siniše Cvetića “Usekovanje” prikazan je  pretpremijerno na 16. Filmskom i muzičkom festivalu Kustendorf, u okviru programa “Novi autori”. Ova savremena drama predstavlja portret jedne porodice i njene “crne ovce” sina Jovana, kroz niz zapleta koji se odigravaju za krsnu slavu. 

,,Želeli smo da uhvatimo presek našeg društva, trenutnu situaciju u zemlji kroz prikaz najobičnije porodice i njihove odnose. Mislim da je film malo i politički iako ne deluje eksplicitno. Film je za sve generacije, roditelji da bi razumeli decu i deca da bi razumela roditelje”, kaže za T a n j u g reditelj Siniša Cvetić. 

,,Usekovanje” od početka ima težak zadatak da pruži odgovore na mučna porodična pitanja i nepremostive prepreke društva u kom živimo, otuđenosti porodice, a sve to kroz duhovite dijaloge kojima se naše društvo u depresivnoj svakodnevici brani, ali i spasava. 

Film govori o otuđenosti i usamljenosti, ali ono što na kraju nadilazi sve to, a to je možda mentalitetska odlika, da porodica uprkos svim daćama i nedaćama ima neku gravitacijsku silu koja drži na okupu i primarno posreduje ljubav. Da li to potpuno odagna otuđenost, mislim da ne”, navodi za  scenarista David Jakovljević. 

,,Usekovanje” je imao međunarodnu premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvu gde je dobio Nagradu publike i Nagradu za režiju. Na SOFEST-u u Sopotu osvojio je nagradu publike, a na Filmskim susretima u Nišu nagrade su dobili glumci Pavle Mensur – specijalna nagrada, Aleksandra Balmazović za izuzetnu žensku ulogu i Anita Ognjanović za najbolju epizodnu ulogu. 

,,Usekovanje” će premijerno biti prikazano 7. februara u MTS dvorani u Beogradu, 8. februara u Novom Sadu, a od 9. februara i u redovnoj bioskopskoj distribuciji širom zemlje i regiona.

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva