:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Januar 02, 2024   15:05

0

72

Finska i Švedska okovane u snegu i ledu, izmereno rekordnih minus 40 stepeni

U Finskoj i Švedskoj su zabeležene najniže temperature tokom ove zime od oko minus 40 stepeni Celzijusovih.

U selu Nikkaluokti, naseljenom domorodačkim narodom Laponcima u severnoj Švedskoj, temperatura se jutros spustila na minus 41,6 stepeni, javila je švedska javna televizija SVT.

,,To je najniža temperatura izmerena do sada ove zime, a na severu će i dalje biti prilično hladno vreme", rekao je meteorolog Nils Holmkvist.

 Izuzetno hladno vreme izazvalo je velike probleme u železničkom saobraćaju na severu Švedske, rekli su železnički operateri, preneo je AP.

Švedski meteorološki i hidrološki institut saopštio je da je temperatura od minus 30 stepeni zabeležena na nekoliko lokacija u severnoj Švedskoj.

Takođe je izdao upozorenje na sneg i vetar za centralnu i južnu Švedsku, navodeći da snežne padavine i jak vetar u sredu mogu da izazovu probleme. Njegovo drugo po redu upozorenje važi od ponoći do srede.

U susednoj Finskoj, rekordno niska temperatura ove zime zabeležena je jutros u severozapadnom gradu Jlivijeska od minus 37,8 stepeni.

Na nekoliko lokacija u regionu Arktičke Laponije zabeležene su temperature niže od minus 30 stepeni. 

Glavni grad Finske, Helsinki, takođe je pogođen velikom hladnoćom, a očekuje se da će se temperatura tokom ove sedmice kretati između minus 15 i minus 20 stepeni.Finski meteorološki institut izdao je upozorenje na izuzetno hladno vreme tokom ove sedmice sa prognoziranim temperaturama nižim od minus 40 stepeni.

  

Izvor: T a n j u g ; foto: AP

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva