:

:

TV Most

clock

Jul 04, 2019   16:04

0

148

Finska podržava proširenja EU, reforme ključ za napredak

Proces proširenja ostaje jedno od najvažnijih pitanja u agendi Evropske unije u narednih pet godina, rečeno je danas na panel diskusiji "Od Rumunije do Finske - Daljina (ni)je bitna" i poručeno da će, ako ubrza reforme, Srbija napredovati u procesu pristupanja EU.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević ocenila je da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika EU i da je Rumunija učinila sve da podrži Srbiju u procesu pristupanja EU.

''Otvaranje Poglavlja 17 je dokaz za to, a Rumunija je učinila sve da pomogne ne samo Srbiji, već i drugim zemljama zapadnog Balkana kao što su Severna Makedonija, Albanija...'', rekla je Miščević.

Ocenila je da godišnji izveštaj Evropske komisije, predstavljen u maju, govori o postojeem stanju, da je drugačiji od prethodnog jer ulazi u mnogo više detalja i da sadrži pojedine kritične procene.

''Kod svih otvorenih poglavlja nema nazadovanja, ostvaren je napredak, a najviše u Poglavlju 25'', rekla je Miščević.

Dodala je da je Srbija spremna da započne novu pregovaračku poziciju za Poglavlje 3 koje se odnosi na slobodno kretanje usluga, kao i da završava pregovaračku poziciju za Poglavlje 27 koje se tiče životne sredine.

Radi se, kazala je, i na pripremi pregovaračke pozicije za poglavlje o zaštiti potrošača i javnom zdravlju dodajući da he Srbija pre dve nedelje dostavila EK revidiranu verziju Akcionog plana za poglavlja 23 i 24.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je EK u svom godišnjem izveštaju za Srbiju detaljno analizirala u kojim je oblastima ima napretka, a u kojim tek treba da se ostvari i da su preporuke vrlo jasne.

''Poruka je da treba ubrzati reforme i da će onda napredovati i proces pristupanja'', kazao je Fabrici.

Dodao je da će EU u narednih pet godina biti usmerena na promociju i zaštitu interesa građana i evropskih vrednosti, na jačanje ekonomije, na pitanje klimatskih promena i globalnu ulogu EU u spoljnoj politici.

Ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta rekao je da je proširenje EU jedno od najvažnijih pitanja u novoj agendi EU i da će Finska, koja je preuzela predsedavanje, učiniti sve da se postignu konkretni rezultati i zadrži realna perspektiva zapadnog Balkana u procesu proširenja.

''Finska tradicionalno podržava proširenje EU jer verujemo da to doprinosi miru, prosperitetu i bezbednosti u Evropi'', kazao je finski ambasador.

Na pitanje kako Srbija može da ubrza pregovarački proces, Lahdevirta je ukazao da je izveštaj EK vrlo jasan u zahtevima koje treba ispuniti, posebno u oblastima vladavine prava, nezavisnog sudstva i slobode medije.

''Napredak koji je Srbija postiga u ekonomiji trebalo bi da se 'prelije' i na ostale oblasti'', naglasio je finski ambasador.

Ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana-Kristina Popa izrazila je zadovoljstvo rezultatima prvog predsedavanja te zemlje EU ističući da su se suočavali sa složenom situacijom koju su obeležili brojni izazovi kao što su Bregzit i evropski izbori.

Popa je istakla da je pitanje proširenja EU i dalje na stolu, ali da se taj proces trenutno sporije odvija nego ranije.

''Važno je da je evropska perspektiva u fokusu Srbije i drugih zemlje zapadnog Balkana'', rekla je Popa.

Izvor: Танјуг

EUFinska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva