:

:

TV Most

clock

Oktobar 03, 2019   12:40

0

279

Fiskalni savet: Budžetski višak uložiti u investicije

U budžetu za 2020. godinu pojaviće se višak koji treba iskoristiti za smanjenje poreza privredi i povećanje investicija u infrastrukturu, a ne za plate, preporučio je danas uputio Fiskalni savet.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je na konferenciji za novinare upozorio na prekomeran i ekonomski neopravdan rast plata za oko 9,5 odsto.

S druge strane, on smatra da je povećanje penzija od oko 5,5 odsto opravdano i da bi toliki trebalo da bude i rast plata.

On je precizirao da se u budžetu za narednu godinu očekuje višak od oko 45 milijardi dinara, a da bi od te sume nešto manje od 20 milijardi trebalo iskoristiti za smanjenje opterećenja na rad, sa sadašnjih 62 odsto na 60 odsto.

Fiskalni savet preporučuje i da se preostalih između 20-25 milijardi iskoristi za infrastrukturne investicije, a pre svega one koje se tiču komunalnih problema i zaštite životne sredine.

Petrović je kritikovao to što će, kako je rekao, trećinu viška budžeta "pojesti" rast plata.

On ističe da rast plata na linearan način, po sektorima, postaje sistemski problem i da bi povišice u javnom sektoru trebalo regulisati uvođenjem platnih razreda.

Predsednik Fiskalnog saveta ukazuje na nedovoljan i nezadovoljavajući privredni rast koji će, kako navodi, najverovatnije biti nešto preko tri odsto, a sličan rast se očekuje i u narednoj 2020. godini.

Posebno je istakao problem životne sredine i nedostatka kanalizacione mreže, a komentarišući opravdanost investicija u tom sektoru, Petrović je ukazao da se samo treba setiti pojedinih prizora iz Beograda.

Izvor: FoNet

Fiskalni savetPavle Petrovićbudžetinvesticije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva