:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 28, 2020   12:52

0

189

Fokus na jačanju bilateralnih odnosa EU i Srbije

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasadorka  Velike Britanije Šan Maklaud razgovarale su danas o aktivnostima Srbije u nastavku EI, rezultatima reformi koje se sprovode, situaciji u regionu i EU, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Ministarka je ukazala na važnost podrške koju Velika Britanija, iako za nekoliko dana zvanično izlazi iz članstva EU, pruža evropskim integracijama Srbije.

Naglasila je da je u našoj zemlji posvećenost tom procesu kontinuirana i da je poslednje istraživanje pokazalo da članstvo u EU podržava 54 procenta građana, a reforme 73 procenta, saopšteno je iz kabineta ministarke.

Joksimović je obavestila ambasadorku Maklaud da se u Srbiji sa velim interesovanjem prate debate o novoj metodologiji i budućnosti EU. Pre svega zbog činjenice da proces pregovora uključuje susret dve političke volje - EU i zemalja koje žele da joj se priključe.

Podsetila je na činjenicu da je Srbija jedina država na koju je, pre nekoliko godina, primenjena nova metodologija EU, a koja je značila da poglavlja 23 i 24 o vladavini prava moraju biti otvorena među prvima, kao i da imaju suspenzivni karakter, što znači da se - ukoliko nema napretka u njima, ne otvaraju ni druga poglavlja.

Takođe, ministarka je podsetila da je Srbija jedina država koja je tokom pregovora o članstvu bila u obavezi da u okviru poglavlja 23 sačini poseban Akcioni plan o pravima nacionalnih manjina, što nije bio slučaj ni sa državama koje su skoro postale člance EU, kao ni sa onima koje danas pregovaraju.

Ministarka Joksimović ukazala je i na važnost Zelenog dogovora za celu Evropu, a koji je nedavno predstavila predsednik EK Ursula fon der Lajen. Ocenila je da Zeleni dogovor za Evropu nije održiv bez Zelenog dogovora za takozvani Zapadni Balkan.

Ambasadorka Šan Maklaud rekla je da se izlaskom Velike Britanije iz EU, neće promeniti britanska podrška procesu EI Srbije i reformama koje se sprovode.

Ona je posebno istakla opredeljenje Srbije da reforme u vladavini prava i ekonomiji nastave kao ključne procese za ukupne reforme i napredak društva, ali i evropski put.

Maklaud je navela i da se Srbija potvrdila kao faktor regionalne stabilnosti i posebno istakla odgovoran stav koji je Srbija ima u rešavanju migrantske krize.

Ambasadorka Maklaud se saglasila da je Zeleni dogovor za Evropu i Zapadni Balkan od izuzetnog interesa i za Veliku Britaniju, koja pokazuje veliko interesovanje za to.

Naglasila je i da postoji otvorenost i zainteresovanost te države za dodatno unapređenje ekonomske saradnje, kao i u oblasati ekologije, i da to može da bude snažan impuls dodatnom jačanju bilateralnih odnosa.

Sagovornice su ocenile da su bilateralni odnosi dve države dobri i da postoji obostrano opredeljenje da se intenziviraju, navedeno je u saopštenju.

Izvor: T a n j u g

Jadranka JoksimovićŠan MeklaudVelika BritanijaEUintegracijeZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva