:

:

TV Most

clock

Januar 30, 2020   22:53

0

211

Fon der Lajen: Brisel će biti saveznik Londona i nakon Bregzita

Evropska unija će vredno raditi na krojenju budućnosti kao saveznik i partner Londona nakon što Velika Britanija sutra istupi iz bloka, saopštila je predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je u tekstu za nemački list "Frankfurten algemajne cajtung", koji je napisala zajedno sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, navela da Velika Britanija više ne može imati neograničen pristup unutrašnjem tržištu EU.

Fon der Lajenova, Mišel i Sasoli su istakli da njihova naklonost Velikoj Britaniji ide dalje od članstva u EU i da će usvojenim Sporazumom za Bregzit biti zagarantovana prava miliona građana Britanije i Unije.

Oni su napisali da Evropa mora da bude još bliža nakon Bregzita, kako bi se zaštitili interesi sveta.

"U vreme jake konkurencije i turbulentne geopolitike veličina je važna", navodi se u članku.

Velika Britanija će u ponoć u noći između petka i subote napustiti EU, kojoj se pridružila 1973. godine, a zatim sledi period tranzicije koji će trajati do kraja ove godine.

Uskoro će dve strane započeti pregovore o nizu pitanja, od trgovine do bezbednosti.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab ističe da će Britanija sa EU raditi na proširenju trgovine, jačanju bezbednosti i prevazilaženju zajedničkih izazova na globalnom nivou.

"Ali prije svega, bićemo nezavisna država koja sama može odredi svoju budućnost i koja će kontrolisati svoje granice, zakon i trgovinu", naglasio je Rab.

Izvor: Танјуг

BregzitUrsula fon der LajenEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva