:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Decembar 06, 2022   17:47

0

178

Fon der Lajen: Ceo region pripada EU

Poruka današnjeg samita je poruka ujedinjenja, ceo region Zapadnog Balkana pripada EU, poručila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posle Samita EU-ZB u Tirani. Bitna tema današnjeg samita bila je energetska efikasnost i tim povodom Fon der Lajen je na konferenciji za novinare izjavila kako je bitno da rešenja EU važe i za region.

"Bitno je da rešenja koja donosimo u EU budu i u regionu, odlučili smo za paket pomoći od jedne milijarde evra regionu. Pola će biti uloženo u obnovljivu energiju, koja je jeftinija, bolja za planetu i čime ćemo dobiti više poslova za ljude regiona, a drugi deo ćemo uložiti u infrastrukturu", rekla je Fon der Lajen.

Dodala je da je dogovoreno šest različitih projekata za izvore obnovljive energije kao što su hidroelektrane i solarni paneli, koji će povećati energetsku efikasnost škola i bolnica.

"Odobreno je i 40 bitnih projekata koji se tiču transporta, čiste vode i prerade otpadne vode, u vrednosti od 1,5 milijardi evra. Ekonomski i investicioni plan je na dobrom putu", izjavila je ona.

Ponovila je da podržava integraciju regiona u EU, kao i da je napravljen veliki pomak u pravom smeru.

"Istorijski korak je kandidatura Severne Makedonije i Albanije za članstvo u EU, i EK preporučuje Bosnu i Hercegovinu kao sledećeg kandidata", rekla je Fon der Lajen.

Predsednica Evropske Komisije se u svom obraćanju dotakla diskusije sa regionom o ratu u Ukrajini, i kako je bitno da se zemlje regiona usaglase sa politikom EU prema Rusiji.

Izvor: T a n j u g

Ursula fon der LajenEUZapadni BalkanTirana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva