:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Maj 24, 2022   18:10

0

171

Fon der Lajen: Deblokada Crnog mora - najvažnija stvar

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uputila je danas poziv Moskvi za razgovore, kako bi se omogućio izvoz ukrajinske pšenice koja stoji u lukama kao rezultat ruske morske blokade.

 

„Najvažnije je odblokirati Crno more. Ovo je poziv Rusiji“, rekla je fon der Lajen u intervjuu za Rojters na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Ona je ocenila da se kriza hrane približava punom brzinom i da je potrebna neka vrsta dijaloga sa Moskvom da bi se "otključalo" 20 miliona tona pšenice blokirane u Ukrajini.

„Ne može biti ruski interes da zbog Rusije ljudi umiru od gladi u svetu“, navela je fon der Lajen i dodala da je potrebno pronaći rešenje za stvaranje koridora za transport hrane.

Rusija i Ukrajina zajedno učestvuju sa skoro jednom trećinom u svetskoj ponudi pšenice, a Ukrajina je takođe veliki izvoznik kukuruza, ječma, suncokretovog i ulja od repice.

Fon der Lajen je ocenila da bi Evropska unija trebalo da pojača sopstvenu poljoprivrednu proizvodnju pružanjem olakšica poljoprivrednicima za druge useve ili za povećanje proizvodnje pšenice.

Što se tiče finansiranja obnove Ukrajine nakon rata, kaže da EU razmatra korišćenje zamrznutih sredstava ruske centralne banke i ruskih oligarha.

„Osnovni osećaj za pravdu nam govori da treba da sagledamo i razmotrimo to“, rekla je ona.

Baltičke zemlje pozivaju na konfiskaciju ruske imovine, uključujući rezerve centralne banke Rusije od 300 milijardi dolara, ali je nejasno da li bi takav postupak EU bio zakonit.

Ukrajina je 3. maja procenila sredstva za obnovu zemlje na 600 milijardi dolara.

„Nije to trivijalna stvar...razaranje Ukrajine je učinjeno potpuno neopravdanim ratom Rusije, i stoga, ako ceo svet pomogne u obnavljanju Ukrajine, Rusija bi takođe trebalo da podnese pošten deo tog troška“, dodala je fon der Lajen.

Neće biti dogovora o zabrani za rusku naftu na samitu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odbacila je danas mogućnost da će na specijalnom zasedanju Evropskog saveta sledeće nedelje biti postignut sporazum u okviru EU o zabrani na uvoz ruske nafte.

U intervjuu za portal Politiko.eu koji je dala na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Fon der Lajen je rekla da ne želi da pobuđuje "lažna očekivanja" da će sporazum biti postignut sledeće nedelje.

"Mislim da to nije tema koju bi trebalo rešavati na zasedanju Evropskog saveta, jer ćemo se baviti tehničkim pitanjima. Tema su zemlje bez izlaza na more, kojima je potrebno alternativno snabdevanje putem gasovoda, tako da morate da govorite o ulaganju u gasovode i da povećate snabdevanje, a mi ćemo razgovarati o rafinerijama koje moraju da se modernizuju, investicijama i obnovljivoj energiji", rekla je predsednica Evropske komisije.

"Postoji politički element o kome bi se moglo razgovarati, a to je pitanje koliko je ostalih 26 zemalja članica EU spremno da ulaže u Mađarsku. Ipak, prve i najvažnije poteškoće su tehničke prirode i o tome moramo da razgovaramo", rekla je Fon der Lajen.

Upitana da li očekuje da će se o tom pitanju razgovarati na predstojećem specijalnom zasedanju Evropskog saveta 30.-31. maja, ona je ponovila: "Ne očekujem to i ne želim da pobuđujem lažna očekivanja".

Njeni komentari su izrečeni nakon što je premijer Mađarske Viktor Orban obelodanio da neće da razgovara o sankcijama Rusiji na predstojećem specijalnom zasedanju Evropskog saveta 30. i 31. maja u Briselu, iako, kako ocenjuje Politiko, uvođenje sankcija na uvoz ruske nafte predstavlja ključni test kredibiliteta EU.

Izvor: T a n j u g

Ursula fon der LajenEURusijaCrno more
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva