:

:

TV Most

Foto: Instagram / budućnostsrbijeav

clock

Oktobar 28, 2022   16:30

0

134

Fon der Lajen najavila 160 miliona evra pomoći Srbiji za energente

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je danas, nakon obilaska radova na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, podršku Srbiji, usled energetske krize, u visini od 160 miliona evra, i poručila da zna da je budućnost Srbije u EU, jer Unija nije potpuna bez Srbije.

 

„Znam da je budućnost Srbije u EU, znam da naša EU nije potpuna bez Srbije, jer delimo istu posvećenost zajedničkoj budućnosti i zato nastavimo zajedno da radimo na njoj, ukazala je ona i dodala da su EU i Zapadni Balkan, a tako i Srbija, deo Evropske energetske zajednice.

Fon der Lajen je ukazala da je zahvaljujući dobrom napretku koji je postigla, Srbija jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka EU i da je želja da sada preduzme dalje važne korake ka EU.

„Izuzetno mi je drago što sam na ovom posebnom mestu koje pokazuje duboku povezanost koju imamo kao i našu sjajnu saradnju. Danas pratimo napredak interkonektora između Bugarske i Srbije i sjajno videti kako ovaj važan projekat poprima oblik“, objasnila je ona dodajući da je 80 odsto finansije obezbeđeno od Evropske komisije i Evropske investicione banke.

Istakla je da ovaj projekat neće osigurati samo da poteče gas između Bugarske i Srbije, već će nas približiti jedni drugima, a gasno tržište otvoriti za razne izvore, i unaprediti energetsku bezbednost Srbije.

„Radujemo se završetku ovog projekta za godinu dana jer je važna diversifikacija izvora za gas. Prevelika fokusiranost na Rusiju nije dobra. Više pouzdanih izvora je od suštinske važnosti“, naglasila je Fon der Lajen.

Ukazala je da su EU i Zapadni Balkan u Energetskoj zajednici, što znači da su toliko povezane da šta god jedan uradi to utiče na ostale i ako se nešto desi u EU imaće implikacije na Balkan, a ako ima poboljšanja kao ovaj gasni interkonektor u ovom regionu onda će se to refklektovati i na EU.

„Mnogo smo radili u EU na suzbijanju energetske krize. Rusija je prekinula isporuke gasa i uspeli smo to da kompenzujemo. Pozivamo sve, a tako i Srbiju da s priključe zajedničkoj nabavci gasa, da iskoristimo zajedničku snagu da na tržištu postignemo dobru cenu“, objasnila je ona.

Fon der Lajen je kazala da je Srbija, kao i ostali na kontinentu pogođena teškoćama koje postoje na energetskom tržištu, zbog kojih je EU odlučila da preduzme određene mere.

Kratkoročno, dodala je, predviđena je pomoć za Zapadni Balkan, a Srbija će, kaže, dobiti 160 miliona evra budžetske pomoći, kako bi podržala ugrožene pripadnike društva, i mala i srednja preduzeća kako bi izašla na kraj sa visokom cenom energenata.

Istakla je da održivo rešenje nije samo pomoć, već su, podvlači, potrebne investicije.

S tim u vezi je kazala da je EU predvidela 500 miliona evra bespovratnih sredstava Zapadnpm Balkanu za ulaganje u infrastrukturu, navodeći kao primer Transbalkanski elektromrežni koridor.

Fon der Lajen rekla je da je njoj posebno važan projekat izgradnja energetski efikasne Univerzitetske dečije bolnice, koji podržava EU

Navela je da se, lošom izlacijom, gubi oko 40 odsto energije, te je važna energetska efikasnost.

Takođe je kazala da je gasni interkonektor između Srbije i Severne Makedonije u projektima EU.

"Ova energetske kriza dolazi zbog strašnog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine. Ovaj rat menja bezbednosnu situaciju kontinenta i zato je važno za EU da još više ulaže u svoje partnere, na Zapadni Balkan, više nego ikada jer su to investicije u budućnost, u mir, za bezbednost, prosperitet zajedničkog kontinenta. EU jeste i ostaće najvažniji politički i ekonomski partner Srbije“, istakla je ona.

Vučić: Treba da izgradimo i gasnu konekciju do Severne Makedonije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, tokom obilaska radova na izgradnji gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad zajedno sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen, da Srbija treba da izgradi i gasnu konekciju sa Severnom Makedonijom, koja će biti važna za diverzifikaciju izvora snabedavanja gasom.

Radovi na izgradnji gasnog interkonektora Srbija - Bugarska bi trebalo da budu završeni do septembra 2023. godine, a Vučić je tokom predstavljanja projekta predsednici EK preneo, da bi trebalo da se izgradi oko 70 kilometara gasovoda prema Severnoj Makedoniji i ta zemlja da uradi još 23 km.

"I tada ćemo moći da se povežemo sa Albanijom i Grčkom na LNG terminal za tečni prirodni gas, kao i na druge izvore. Onda ćemo biti u mnogo boljoj poziciji kada je reč o diverzifikaciji izvora snabdevanja i posebno da se povežemo na gasovode TAP o TANAP i druge LNG terminale", rekao je Vučić.

On je podsetio da će Srbija moći da dobija gas preko LNG terminala u Aleksandropolisu na severu Grčke.

"Onda možemo ga gradimo gasovod i prema BiH i Republici Srpskoj", kazao je Vučić i dodao da će moći, nakon izgradnje te gasne interkonekcije sa Severnom Makedonijom.

On je rekao predsednici EK Lajen da će prema projektovanoj ceni gradnja gasne interkonekcije Srbija - S.Makedonija koštati više od 70 miliona evra.

"To je za nas veoma važna infrastruktura", naglasio je Vučić.

Dodao je da zemlje koje su susedi treba da se međusobno pomažu i kada je u pitanu gas.

Izvor: T a n j u g

Ursula fon der LajenAleksandar VučićgasEUNišinterkonektor
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva