:

:

TV Most

clock

Oktobar 05, 2021   10:32

0

120

Fon der Lajen: Razgovaraćemo ozbiljno o energetici

Lideri Evropske unije razgovaraće krajem oktobra o ideji o uspostavljanju strateških rezervi gasa EU i odvajanju cene električne energije od cena gasa, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U razgovoru s novinarima u Estoniji, fon der Ljaen je rekla da je skok cena električne energije za evropske potrošače uglavnom rezultat znatnog poskupljenja gasa jer globalna potražnja raste, a ključni evropski dobavljači, poput Rusije, ne povećavaju ponudu, prenosi Rojters.

"Što se tiče gasa, mi u velikoj meri zavisimo od uvoza - 90 posto gasa se uvozi. Globalna ekonomija raste, pa raste i potražnja, ali se ponuda ne povećava u skladu s tim. Veoma smo zahvalni što Norveška povećava proizvodnju, ali izgleda da to nije slučaj u Rusiji", rekla je ona.

Istakla je da EU mora da ulaže u obnovljive izvore energije jer će je to učiniti nezavisnom od uvoza i stabilizovati cene. Neposredni koraci koje treba da preduzme biće tema sledećeg samita EU 21. i 22. oktobra.

Vrlo brzo ćemo razgovarati u Evropskom savetu, ne samo večeras, već i u naredne dve nedelje, o rešavanju pitanja skladišta, strateškim rezervama i imaćemo uvid u ukupan sistem formiranja cena na tržištu električne energije, jer su cene struje visoke zbog visokih cena gasa, i moramo da razmotrimo kako da tu vezu razdvojimo unutar tržišta, jer imamo mnogo jeftiniju energiju poput obnovljivih izvora", rekao je fon der Lajen.

Izvor: Танјуг

EUFon der Lajenenergetika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva