:

:

TV Most

clock

Januar 13, 2023   18:04

0

123

Fon der Lajen: Sve veći pritisak na Rusiju i podrška Ukrajini

Evropska unija mora da nastavi pritisak na Rusiju i da podržava Ukrajinu, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas na konferenciji za štampu u gradu Kiruna u Švedskoj. 

Fon der Lajen je u Švedskoj, zajedno sa svim komesarima, obeležila početak švedskog predsedavanja Unijom u prisustvu švedskog rukovodstva.

Na početku šestomesečnog predsedavanja Švedske Evropske unije, Fon der Lajen je rekla da je Rusija smanjila 80 odsto isporuke gasa EU za osam meseci od početka sukoba u Ukrajini, ali je to EU kompenzovala diverzifikacijom izvora snabdevanja.

„Naporan rad se isplatio. Cene gasa su sada niže nego pre ruske invazije“, rekla je ona .

Na novinarsko pitanje kada bi Ukrajina mogla da počne pregovore za članstvo u EU, Fon der Lajen nije dala direktan odgovor, već se zadržala na godišnjem jesenjem izveštaju Komisije o zemljama iz procesa proširenja.

“Sledeći važni period je izveštaj za proširenje na jesen, izveštaj koji je ogledalo napretka svake zemlje koja hoće da uđe u EU. Ukrajina je impresivno ambiciozna. Da bi se taj proces podržao, predstavnici Evropske komisije će posetit Ukrajinu u februabru”, izjavila je Fon der Lajen. 

Ona je dodala da ono što je važno je da se napreduje sa reformama ali da one budu visokog kvaliteta. 

Izvor: T a n j u g

Fon der LajenUkrajinaRusijaratEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva