:

:

TV Most

Foto: vip.de

clock

Mart 13, 2020   14:30

0

90

Fon der Lejen: 37 milijardi evra za ublažavanje ekonomskih posledica

Evropska unija ustanoviće investicioni fond u iznosu od 37 milijardi evra u okviru paketa mera za ublažavanje uticaja kronavirusa na ekonomije u 27-članom bloku, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

Ostale mere koje će izvršna vlast EU preduzeti uključuju omogućavanje fleksibilnosti državama članicama u pogledu budžetskih deficita i državne pomoći, rekla je fon der Lejen na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

EU će takođe dati garancije za zajmove 100.000 firmi u iznosu od osam milijardi evra, radi podrške korporativnom sektoru, dodala je ona.

"Uverena sam da Evropska unija može da izdrži ovaj udarac. Ali, svaka država članica mora da ispuni obaveze koje su u njihovoj nadležnosti, a Evropska unija u celini treba da bude odlučna, koordinirana i ujedinjena", poručila je fon der Lejen.

Pandemija korona virusa je test za ljude i ekomomiju

Predsednica Evropske komisijie Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je pandemija korona virusa ”test za ljude i ekonomiju” i ocenila da će EU izdržati ovakav ”šok” pod uslovom da bude ”odlučna, koordinisana i ujedinjena”.

”Sve zemlje članice moraju da znaju da nije moguće zaustaviti virus, ali ono što je moguće i najvažnije jeste usporiti ga i dati našim zdravstvenim sistemima mesta i vremena za brigu o pacijentima”, rekla je Fon der Lajenova u vanrednom obraćanju u Briselu.

Ona je iznela i niz mera koje EU i zemlje članice preduzimaju kao odgovor na zdravstvene i ekonomske aspekte pandemije COVID-19 i naglasila važnost poštovanja uputstva naučnika i eksperata u oblasti medicine, kao i koordinaciju na nivou EU.

Ursula fon der Lajen dodala je da se unutar EU radi na zajedničkom pristupu snabedavanju medicinskom opremom, ali i upravljanjem granicama.

"Jedinstveno tržiše EU mora da funkcioniše. Kad zemlje članice preduzimaju jednostrane akcije to na kraju dovodi do uvođenja unutrašnjih granica u trenutku kada je solidarnost najvažnija. Drago mi je da mogu da objavim da su države članice pristale da svoje nacionalne mere usklade sa EU zatevima”, poručila je Fon der Lajenova.

Predsednica EK kaže da ”svi žele da zaštite svoje građane od širenja virusa”, ali i upozorava da svaka mera mora biti proporcionalna.

WNeke kontrole su opravdane, ali genaralna zabrana putovanja ima jak socijalni i ekonomski efekat. Moramo da nastavimo s medicinskim skriningom na granicana i unutar zamelja članica, a EU će izađi sa jedinstvenom vodič za to”, najavila je Fon der Lajenova.

Kada je reč o ekonomskim aspektima pandemije COVID-19, u Briselu naglašavaju da je u pitanju ”šok za globalnu i EU ekonomiju”

”Šok je privremen, ali zajedno moramo da osiguramo da je što kraći i što manjeg obima”, istakla je Ursula fon der Lajen.

U cilju što efikasnijeg i odlučnijeg odgovora i pomoći privrednom sektoru da se izbori s posledicama pandemije, EU je uvela fleksibilna pravila za distribuciju državne pomoći i upotrebu Pakta za stabilnost i razvoj.

"U cilju obezbeđivanje likvidnosti ekonomije, Komisija je predložila da se uspostavi inicijativa za odgovor na korona virus u investicijama u visini od 37 milijardi evra koji će pokrivati oblasti zdravstva, tržišta rada, srednjih i mlaih preduzeća”, navela je Fon der Lajenova.

Ona dodaje da će se i iz postojećeg budžeta EU izdviojiti dodatn sredstva i da EU investicioni fond već garantuje osam milijatrdi evra pozajmice za oko 100.000 preduzeća širom EU.

”Ovo je važan ekonomski paket, ali situacija se brzo menja. Nastavićemo da činimo sve što je potrebno da pomognemo ekonomiji”, zaključila je predsednica Evropske komisije.

Izvor: Танјуг

EUFon der Lejenkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva