:

:

TV Most

clock

Februar 20, 2023   14:14

0

127

Formiranje ZSO pre sveobuhvatnog rešenja

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je danas da je Zajednica srpskih opština trenutno u stanju formiranja, kao i da su međunarodni zvaničnici zaduženi za ovaj proces rekli da će ona biti formirana pre nego što se dogovori sveobuhvatno rešenje za KiM.

"Zajednica srpskih opština je trenutno u stanju formiranja. Naša strana insistira na tome da ta obaveza koja je predviđena Briselskim sporazumom bude ispunjena. Još uvek ostaje otvoreno pitanje da li će međunarodni poslanici biti dosledni u pogledu zahteva prema Prištini, odnosno premijeru Aljbinu Kurtiju", rekao je on za T a n j u g.

Kako je rekao dosta se razgovara o tome kako će izgledati nadležnosti ZSO, da li će one biti veće nego što su zajednice lokalnih samouprava na Kosovu inače ili će se njihove nadležnosti kretati u tom  nekom opsegu.

Na pitanje o uvođenju sankcija Rusiji Vuk Stanković je rekao da bi to dovelo do redefinicije odnosa Srbije sa Rusijom, što na političkom što na ekonomsko-energetskom planu i da bi tu Srbija doživela neku vrstu štete.

"Realno gledano naše sankcije neće zaustaviti rat u Ukrajini, nisu zaustavile ni Zapadne sankcije, a kamoli srpske. Kada je reč o energetskom sektoru šteta bi bila sigurno veća nego što u ovom trenutku možemo da predvidimo. Kada je reč o ekonomiji verovatno i tu, kada je reč o politici izvesno je da bi se Rusija distancirala od Srbije", rekao je on.

Kako je precizirao postoji podrška Rusije po pitanju Kosova i po pitanju Republike Srpske koja Srbiji nije beznačajna.

Dodaje da Srbija nije za rat već za mirovno rešenje ukrajinsko-ruskog spora, ali da je svesna okolnosti da njene sankcije osim što bi pomogle simboličkoj izolaciji Rusije od ostatka Evrope, ne bi doprinele ništa osim štete na političkom, spoljno-političkom, ekonomskom pa i bezbednosnom planu iz razloga što je Rusija glavni dobavljač oružja Srbiji.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMDejan Vuk StankovićZSORusijasankcije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva