:

:

TV Most

clock

Januar 20, 2021   18:48

0

85

Formirano Koordinaciono telo za nastup Srbije na izložbi "Ekspo 2020 – Dubai“

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je konstitutivnoj sednici Koordinacionog tela za realizaciju nastupa Republike Srbije na Svetskoj izložbi "Ekspo 2020 – Dubai“, čiji je zadatak da koordinira rad organa državne uprave i usaglašava i usmerava njihove aktivnosti na pripremi i realizaciji predstavljanja Srbije na ovoj svetskoj izložbi.

Svetska izložba "Ekspo 2020 - Dubaiˮ, održaće se u periodu od 1. oktobra 2021. godine do 31. marta 2022. godine.

Tema izložbe je "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti" kojom organizator želi da obezbedi platformu preko koje će se promovisati kreativnost, inovacije i saradnja na globalnom nivou.

Odlukom predsednika Republike Srbije, izabrana je lokacija za izgradnju Nacionalnog paviljona u tematskom delu "Mobilnostˮ, čiji je fokus na povezivanju ljudi, roba, ideja i lakšem pristupu tržištima, znanju i inovacijama.

Brnabić je poručila da Srbija ima jedinstvenu šansu da predstavi svoju dinamičnu transformaciju zasnovanu na najdragocenijim resursima - ljudima i idejama koje generišu najnovije i dolazeće tehnologije.

Ona je navela da naša zemlja ima i šansu da pomeri granice komunikacije korišćenjem najnovijih tehnologija holograma, proširene i virtuelne realnosti.

Ovo je izuzetno važna prilika za Srbiju, za našu ekonomiju, turizam, našu kulturu, za sve naše građane, jer nema važnijeg svetskog događaja u ovoj godini. Srbija ima ekskluzivnu lokaciju za koju su nam organizatori već ponudili da ostane u Dubaiju narednih pet godina, a ne samo za vreme trajanja izložbe. Zato je naš cilj da se Srbija predstavi na najreprezentativniji način u inostranstvu, istakla je premijerka.

U skladu sa utvrđenim planom, završetak gradnje paviljona očekuje se u februaru, dok se sadržaj i program intenzivno razrađuje sa timom nacionalne platforme "Srbija stvara".

"Ekspo 2020 - Dubai" će biti prva svetska izložba koja će se održati u regionu Bliskog istoka, Afrike i Južne Azije /MEASA/.

Učešće je potvrdilo 190 zemalja i regiona, a očekuje se više od 25 miliona posetilaca.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva