:

:

TV Most

clock

Mart 04, 2022   14:16

0

184

Forum: Rusija daje nezamenljivu podršku Srbiji po pitanju KiM

Rezolucija 1244 za Srbiju treba da ostane nezamenljiv opšte-obavezujući pravni dokumenat trajnog značaja, navodi Beogradski forum za svet ravnopravnih uz ocenu da nagađanja o sudbini tog dokumenta i pominjanja da bi Kina, pod pritiskom zapada, mogla da odustane od podrške Rezoluciji SB UN nikome ne koriste, a najmanje Srbiji.

U saopštenju Foruma navodi se da Srbija ne treba da uvodi nikakve mere i sankcije niti da pod pritiscima zapada optužuje Rusiju ističući da ta prijateljska i partnerska zemlja daje nezamenljivu podršku Srbiji u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta i mirnom rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

Dodaje se da nisu umesna ni nagađanja da bi moglo doći do isključenja Rusije iz Ujedinjenih nacija i da bi prema Povelji UN, svaka takva inicijativa morala prethodno da obezbedi saglasnost stalnih članica SB.

Podseća se da je Rusija postala stalna članica SB UN aktom o osnivanju svetske organizacije kao zemlja sa najvećim ljudskim žrtvama i doprinosom pobedi saveznika u Drugom svetskom ratu i da se shodno tome ne može lišiti tog statusa.

Ističe se da se koreni ukrajinske krize i njene eskalacije nalaze u strategiji vojne ekspanzije NATO, na istok i ugrožavanje bezbednosti Rusije koju je zapad, kako se navodi, u svojim doktrinama označio za nerijatelja.

''Centri moći koji su svojevremeno sprečili primenu Plana za mir u BiH, koji traže reviziju Dejtona, Rezolucije 1244, danas sprečavaju primenu Sporazuma iz Minska o miru u Ukrajini, odbijaju pregovore o jednakoj bezbednosti i ne odustaju od ekspanzije i vojnog zaokruživanja Rusije'', navodi se u saopštenju.

Izvor: T a n j u g

KiMSrbijaRusijaBeogradski forum za svet ravnopravnihRezolucija 1244
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva