:

:

TV Most

clock

Mart 09, 2019   21:00

0

374

Fotografija iz prištinskog restorana budi sumnje u mutne veze advokata zločinaca OVK i sudija 

Koliko je uopšte moguće očekivati da će sudije Specijalizovanih veća za zločine na Kosovu i Metohiji biti nepristrasne u suđenjima pripadnicima terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), ako se sudije te institucije druže sa advokatima optuženih?

To je slučaj sa kosovskim advokatom Arianitom Kocijem i sudijom Specijalizovanih veća Vladimirom Mikulom, koji su pre neko veče viđeni na zajedničkoj večeri u jednom prištinskom restoranu.

Možda ovo i ne bi bilo toliko sumnjivo da se ne radi o advokatu čiji su klijenti bivši komandanati OVK Rustem Mustafa i Sami Luštakua, koji su među prvima pozvani na saslušanje pred tužilaštvom u Hagu, u vezi sa ratnim i posleratnim zločinima na KiM.

Kako navodi "Birn", iz Specijalizovanih veća su potvrdili da se Mikula nalazi na listi međunarodnih sudija, ali i objašnjavaju da sudije sa liste "obavljaju sudijske funkcije samo na zahtev i kada su raspoređeni na predmet od strane predsednice Veća". Navode i da Mikula nije za sada raspoređen ni na jedan predmet, kao i da nema pristup poverljivim informacijama o aktivnostima Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova.

Iz Euleksa navode da Mikula trenutno vrši funkciju pravosudnog nadgledanja u ovoj organizaciji, kao i da on nema nikakvu izvršnu funkciju. Iz Misije EU dodaju da nisu u poziciji da komentarišu Mikuline privatne angažmane.

Advokat Arianit Koci za "Birn" kaže da bio na javnom mestu sa svojom suprugom, njenim prijateljima i njenim trenerom iz teretane, i da nije znao da će i sudija Mikula biti za istim stolom.

- Bilo je preko 15 ljudi, grupa pojedinaca koji svako jutro vežbaju u istoj teretani u koju ide i moja žena Merita - dodao je Koci.

"Birn" navodi da je na ovu "nezgodnu" situaciju ukazao Fond za humanitarno pravo (FHP) Kosovo, gde navode da "nije stvar u tome da li je u pitanju bilo druženje ili večera, već da bi sudija svojim ponašanjem izvan suda trebalo da štiti i jača poverenje javnosti i stranaka u svoju nepristrasnost i pravosuđe generalno".

- Sudije bi trebalo da izbegavaju bilo kakve aktivnosti koje bi mogle da utiču na funkciju koju obavljaju u sudu. Međutim, incident sa večerom „ne treba da dovodi u pitanje nepristrasnost suda - rekao je "Birn" Amer Alija iz FHP Kosovo.

Inače, pred Specijalizovanim većima sa sedištem u Hagu će se suditi bivšim pripadnicima OVK za zločine koji obuhvataju ubistva, otmice, nezakonita hapšenja i seksualno nasilje. Do sada je na saslušanje u vezi sa raznim zločinima pozvano dvadesetak ljudi, ali nijedna optužnica još nije podignuta.

Izvor: Blic, Birn Balkans

KiMSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva