:

:

TV Most

Foto: AP

clock

April 10, 2022   8:25

0

147

Francuska bira predsednika - Makron favorit, Marin le Pen se nada iznenađenju

Građani Francuske biraju danas, u prvom krugu izbora, predsednika države. Favorit, prema anketama, je aktuelni predsednik Emanuel Makron, ali se njegova prednost u odnosu na Marin le Pen prethodnih dana značajno smanjila, pa se očekuje da će trka za ulazak u Jelisejsku palatu biti gotova tek nakon drugog kruga izbora 24. aprila.

Pravo glasa ima 48,7 miliona francuskih građana, a u trci za predsednika je 12 kandidata - četiri žene i osam muškaraca.

Prema predizbornim anketama, favorit je aktuelni predsednik Emanuel Makron, ali se njegova prednost u odnosu na liderku desničarskog Nacionalnog saveza Marin le Pen u danima pred izbore značajno smanjila.

Ne očekuje se pobeda nijednog kandidata u prvom krugu izbora, pa bi u drugom mogao da se ponovi dvoboja Makron - Le Pen iz 2017. godine, kada je aktuelni francuski predsednik ubedljivo pobedio.

Iako je Marin le Pen, stavljajući u fokus kampnje životni standard, inflaciju i rast cena energenata, uspela da se predstavi kao umerena figura političkog centra i smanji prednost, nijedna anketa nije predvidela da bi ovaj put mogla da iznenadi Makrona.

Na izborima učestvuje i predstavnik radikalne levice Žan Lik Melanšon, koji je po anketama na trećem mestu. Sledi ga kandidatkinja konzervativnih Republikanaca Valeri Pekres, koja sebe poredi sa Margaret Tačer i Angelom Merkel.

Kandidat za predsednika krajnje desnice je Erik Zemur, više puta osuđivan zbog širenja mržnje, koji se u kampanji čvrsto držao svojih antislamskih i antiimgrantskih stavova, dok će Zelene predstavljati Janik Žado.

Dva kruga izbora održaće se u razmaku od 14 dana. Ako nijedan kandidat ne osvoji više od 50 odsto glasova u prvom krugu, dva kandidata sa najviše glasova prolaze u drugi krug koji će biti održan 24. aprila.

Pobednik će preuzeti predsedničku dužnost 13. maja.

Izvor: T a n j u g

Francuskapredsednički izboriEmanuel MakronMarin le Pen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva