:

:

TV Most

clock

April 06, 2019   15:12

0

172

Francuska, dvoje od 12 šefova lista za prijem Srbije u EU

Prva javna debata čelnika izbornih lista vodećih francuskih stranaka u kampanji za izbore za Evropski parlament, održana na televiziji "Frans 2", pokazala je da se samo dvoje od 12 šefova lista izjašnjava za prijem Srbije u Evropsku uniju.

Prvi put od početka kampanje u Francuskoj za izbore za EP, koji će biti održani 26. maja, 12 šefova lista našlo se na televiziji Frans 2 u javnoj debati o različitim aktuelnim političkim pitanjima, među kojima se našao i ulazak Srbije u EU.

Samo dvojica kandidata su se izjasnila za ulazak Srbije u EU – Žan Kristof Lagard iz Unije demokrata i nezavisnih (UDI) i Rafael Gliksman iz redova socijalista.

Protiv ulaska Srbije u EU izjasnila se i Natali Loazo iz Republike u pokretu (LREM) francuskog predsednika Emanuela Makrona, doskorašnja ministarka za evropske poslove, koja se nedavno tokom boravka u Srbiji dok je bila na toj funkciji posle razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nije izjasnila protiv prijema Srbije u Uniju.

"Francuska želi da Srbija uspe u svom poduhvatu pristupanja EU, da ispuni tu ambiciju. Francuska govori jezikom prijatelja i govori iskreno. Iskrenost nas prisiljava da u trenutku kada EU preživljava odlazak Britanije, kažemo da je suočena sa izazovima sa kojima mora da se ponese. Reći nešto suprotno tome bi bilo nepošteno", rekla je Loazo tokom boravka u Beogradu krajem februara.

Juropijen vestern Balkans navodi da "Srbija nije jedina zemlja kojoj je od politike štapa i šargarepe ostao samo štap".

"Naime, Evropska komisija dala je obećanje Severnoj Makedoniji i Vladi Zorana Zaeva, da će, ukoliko reši spor oko imena države sa Grčkom, kao nagradu, dobiti otvaranje pristupnih pregovora. No, nakon što je rešenje za ime pronađeno, iz Evropske unije, odnosno Francuske, počeli su da stižu upozorenja da pregovori ipak neće početi kao što je to ranije obećano", navodi ovaj sajt.

Izvor: Танјуг

SrbijaFrancuskaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva