:

:

TV Most

Foto: AP

clock

April 24, 2022   20:32

0

147

Francuska glasala: Izlazne ankete kažu - pobedio Makron

Broje se glasovi nakon drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj. Prve izlazne ankete koju je objavio kanal Frans 24 pokazuju da je pobedu odneo aktuelni predsednik Emanuel Makron sa osvojenih 58,2 odsto glasova, dok je liderka Nacionalnog saveza Marin le Pen osvojila 41,8 odsto.

Prema prvim procenama izlaznih anketa nakondrugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, aktuelni predsednik Emanuel Makron ostaje u Jelisejskoj palati.

Novi petogodišnji mandat Makron je obezbedio sa osvojenih 58,2 odsto glasova, dok je Marin le Pen dobila 41,8 odsto, pokazuju prve izlazne ankete.

Podsetimo, dvoboj ovo dvoje političara u drugom krugu izbora dogodio se i 2017. godine, kada je tada 40-godišnji Makron odneo ubedljivu pobedu sa osvojenih 66 odsto glasova.

Današnjom pobedom Makron je postao prvi predsednik Francuske koji je reizabran na drugi mandat još od Žaka Širaka koji je to uradio 2002. godine kada je pobedio Žan-Mari le Pena, oca kandidatkinje Nacionalnog saveza.

Pravo glasa imalo je 48,7 miliona građana Francuske, a prema dosadašnjih podacima o izlaznosti, ona je najmanja u poslednjih pola veka.

Novoizabrani predsednik Francuske preuzeće dužnost 13. maja. Prvi veliki izazov na toj poziciji biće parlamentarni izbori zakazani za 12. jun.

Makron – prvi predsednik sa drugim mandatom za 20 godina

Emanuel Makron postao je prvi francuski predsednik koji je osvojio drugi predsednički mandat za redom na izborima u poslednjih 20 godina, otkako je Žak Širak pobedio oca Marin Le Pen, Žan-Marija, i osvojio drugi predsednički mandat 2002. godine.

Kada je Makron izabran za šefa države 2017. godine postao je najmlađi predsednik Republike u istoriji Francuske sa samo 39 godina, kada mu je takođe protivkandidat bila Marin le Pen.

Makron je vodio zemlju tokom pet turbulentnih godina kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom planu, od protesta "žutih prsluka" na ulicama Pariza protiv povećanja poreza na gorivo do pandemije korona virusa, naveo je "Indipendent".

Usponi i padovi njegovog prvog mandata možda nisu jasnije ilustrovani nego u kontrastu čuvene fotografije na kojoj slavi pobedu Francuske u finalu Svetskog prvenstva 4:2 nad Hrvatskom u Moskvi i njegovog povratka u rusku prestonicu četiri godine kasnije kako bi ubedio predsednika Rusije Vladimira Putina da ne izvede napad na susednu Ukrajinu, kada su sedeli na krajevima veoma dugačkog stola, ocenjuje list.

Od Amijena do Jeliseja 

Makron je rođen u Amijenu, severno od Pariza, 21. decembra 1977, njegov otac Žan-Mišel, je profesor neurologije na Univerzitetu u Pikaru, a majka Fransoaz lekar.

Ima mlađeg brata Lorana, mlađu sestru Estel i pradedu po ocu, Džordža Vilijama Robertsona, poreklom iz Bristola.

Makronovi nisu bili religiozna porodica, ali je njihov najstariji sin kršten kao katolik sa 12 godina na sopstveni zahtev.

Međutim, Makron je kasnije rekao da sebe smatra agnostikom.

Kao tinejdžer, školovao se u jezuitskom institutu Lise la Providans u svom rodnom gradu i tu je prvi put sreo profesorku književnosti Brižit Ozijer u koju se zaljubio i koju će kasnije oženiti, iako je bila 25 godina starija od njega, već udata i imala troje dece.

Makron je studirao filozofiju na Univerzitetu Pari-Est Nanter La Defans, napisao je tezu o Makijaveliju i Hegelu, magistrirao javne poslove na Sians Po gde se specijalizovao za upravljanje i ekonomiju i obučavao za državnu službu, diplomirao je na Ekol Nasional d'Administrasion 2004. godine nakon što je odslužio pripravnički staž u francuskoj ambasadi u Nigeriji.

Između 2004. i 2008. radio je kao inspektor u generalnoj inspekciji, ogranku francuskog Ministarstva finansija.

Ulazak u politiku 

Prešavši na poziciju investicionog bankara u Rotšild & Ko između 2008. i 2012. godine, Makron je potom ušao u politiku kada ga je bivši predsednik Francuske Fransoa Oland imenovao za zamenika generalnog sekretara ubrzo nakon njegovog izbora u maju 2012. godine, čime je postao viši savetnik.

Potom ga je bivši premijer Manuel Vals u avgustu 2014. imenovao za ministra ekonomije, industrije i digitalnih poslova koju je obavljao dve godine pre nego što je podneo ostavku, napustio Socijalističku partiju, osnovao stranku Republika u pokretu, kandidovao se za predsednika i 2017. godine pobedio desničarsku kandidatkinju Marin Le Pen.

Makron je nakon prvog izbornog kruga izjavio da želi da ujedini sve delove političkog spektra i da će debata koja se bude vodila do drugog kruga izbora biti odlučujudha za Francusku i za Evropu.

"Jedini verodostojni projekt protiv visokih troškova života je naš projekt. Jedini projekat za radnike, za sve one koji su na rubu nezaposlenosti, je naš projekat. Jedini projekat Francuske i Evrope je naš projekat", kazao je Makron.

Dodao je da veruje "u sve Francuze bez obzira na poreklo, kakva god bila naša mišljenja i uverenja".

Makron u slobodno vreme svira klavir, veliki je navijač Olimpika iz Marseja i ljubitelj skijanja, tenisa i boksa.

Marin le Pen priznala poraz

Desetak minuta nakon objave prvih rezultata Marin le Pen obratila se građanima, medijima i pristalicama i priznala poraz.

Istakla je i da bitka nije završena i da će se partija sada fokusirati na predstojeće parlamentarne izbore, zakazane za 12. jun.

Po završetku govora, liderka Nacionalnog saveza zapevala je Marseljezu sa okupljenim pristalicama.

Pristalice Makrona slave njegov reizbor posle prvih projekcija

U podnožju Ajfelove kule, pristalice predsednika Emanuela Makrona slave njegov reizbor, nekoliko trenutaka nakon što su prve projekcije pokazale da je pobedio na izborima sa priličnom razlikom.

Na postizbornom skupu njegove protivkandidatkinje desničarke Marin Le Pen čuli su se zvižduci.

Fon der Lajen i Mišel čestitali Makronu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, pozdravili su večeras reizbor Emanuela Makrona za predsednika Francuske.

Uz čestitke, Fon der Lajen je na Tviteru napisala da se raduje nastavku "odlične saradnje".

"Zajedno ćemo pokrenuti Francusku i Evropu napred", poručila je ona.

Čestitke je Makronu uputio je i Mišel.

"U ovim turbulentnim vremenima, potrebna nam je čvrsta Evropa i Francuska, koja je potpuno posvećena suverenijoj i više strateškoj Evropskoj uniji", naveo je Mišel.

Vučić čestitao Makronu na pobedi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Emanuelu Makronu na pobedi na predsedničkim izborima u Francuskoj.

Aleksandar Vučić je uputio čestitku Emanuelu Makronu povodom njegove pobede u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj.

"Poštovani gospodine predsedniče, dragi prijatelju, primite srdačne čestitke povodom ponovnog izbora za predsednika Republike Francuske. Poverenje koje su Vam građani i ovoga puta ukazali, nesumnjivo potvrđuje da je Vaše vođstvo zasnovano na onim načelima i vrednostima koje su duboko ukorenjene u narodu Francuske", naveo je Vučić u čestitki.

Predsednik Srbije je dodao da "sloboda, jednakost i bratstvo i jesu neprolazni i univerzalni principi čije suštine svi treba da se podsetimo, pogotovo u sadašnjem istorijskom trenutku, možda više nego ikada pre".

"Deleći upravo ove vrednosti, Srbija i dalje ostaje posvećena jačanju odnosa sa Francuskom, koji su zasnovani na tradicionalnom prijateljstvu i strateškom partnerstvu. Sa Vašim ponovnim izborom za predsednika, uveren sam da su srpsko-francuski odnosi na dobrom putu da dosegnu nove granice. Francuska može da računa na Srbiju kao na iskrenog prijatelja i partnera, a uveren sam da i mi možemo da računamo na podršku Vaše zemlje, u korist mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu", istakao je Vučić.

Šolc: Snažna poruka Francuza o posvećenosti Evropi

Nemački kancelar Olaf Šolc čestitao je večeras Emanuelu Makronu pobedu u drugom krugu izbora za predsednika Francuske.

Šolc je na Tviteru istakao da su građani Francuske "poslali snažnu poruku o posvećenosti današnjoj Evropi".

"Zadovoljan sam što ćemo nastaviti dobru saradnju", poručio je Šolc.

Džonson: Radujem se nastavku zajedničkog rada sa Makronom

Britanski premijer Boris Džonson čestitao je večeras francuskom predsedniku Emanuelu Makronu osvajanje drugog uzastopnog mandata.

Džonson je u objavi na Tviteru ocenio da je Francuska jedan od najbližih i najvažnijih saveznika Velike Britanije.

"Radujem se nastavku zajedničkog rada na najznačajnijim pitanjima za naše zemlje i za svet", poručio je Džonson.

Dodik čestitao Makronu na pobedi

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, čestitao je večeras predsedniku Francuske Emanuelu Makronu izbornu pobedu i osvajanje drugog predsedničkog mandata.

"Razumevanje i podrška Francuske i Vas kao lidera, za zapadni Balkan biće od neizmerne važnosti u narednom vremenu", objavio je na Tviter nalogu srpski član Predsedništva BiH.

Izvor: T a n j u g

FrancuskaizboriEmanuel MakronMarin le Pen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva