:

:

TV Most

clock

Decembar 22, 2021   21:45

0

111

Francuska i Nemačka nastavljaju zajedničku podršku dijalogu

Francuska će sa novom nemačkom vladom nastaviti da radi na podršci dijalogu Beograda i Prištine odnosno na inicijativi koju su pokrenuli bivša kancelaraka Angela Merkel i predsednik Emanuel Makron, najavljeno je u Briselu.

Situacija u dijalogu je komplikovana i zahtevaće mnogo diplomatskog angažmana”, ocenjuju u Briselu.

Pred nastupajuće predsedavanje Francuske Savetom EU u prvoj polovini 2022. godine, najavljuje se da će Pariz nastaviti da radi na deblokadi komplikovane situacije na Zapadnom Balkanu.

”Predsednik Makron je posebno motivisan i uložiće svoj politički kapital u rešavanje blokada na Zapadnom Balkanu”, naglašavaju diplomate u Briselu.

U tom cilju, francusko predsedavanje će u maju organizovati i konferenciju o Zapadnom Balkanu.

”To neće biti redovni samit EU Zapadni Balkan, već konferencija na kojoj ćemo se baviti specifičnim problemima”, najqvljuju diplomatski izvori EU.

Pored dijaloga Beograda i Prištine, navodi se da će se raditi na rešavanju problema na liniji Sofija - Skoplje, kao i na rešavanju unutrašnjih problema u BiH koji, prema oceni EU diplomata vode ka destabilizaciji regiona.

Pariz posebno naglasava važnost pojačanog angažmana EU na zapadnom Balkanu i upozorava na ”destabilizujući faktor” u smislu mešanja drugih igrača u regionu.

Izvor: T a n j u g

EUFrancuskaNemačkadijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva