:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Novembar 20, 2023   9:12

0

49

Francuska nedelja u Srbiji

U prestonici je u toku tradicionalna Francuska nedelja posvećena jačanju ekonomskih i kulturnih veza dve zemlje. Generalna direktorka "Francusko- srpske komore" Sanja Ivanić je rekla da u Srbiji imamo 130 francuskih kompanija, koje zapošljavaju 13.000 ljudi. 

Ivanić je za RTS rekla da je bilateralna trgovinska razmena dve zemlje dve milijarde evra.

Prema njenim rečima, samo prošle godine razmena je porasla za  30 odsto, a u Srbiji imamo 130 francuskih kompanija, koje zapošljavaju 13.000 ljudi uglavnom u automobilskoj industriji, poljoprivrednim kompanijama i digitalnoj industriji.

"U Srbija 5.000 privrednih subjekata posluje sa Francuskom, 800 kompanija izvozi u Francusku. Francusko tržište jeste zahtevno, međutim, ima još prostora da se poboljša ta saradnja", rekla je Ivanićeva i dodala da dobijaju upite naših kompanija koje izvoze u Francusku da otvore i kompanije u toj zemlji.

Napomenula je da su privrednicu zabrinutu, da je u oktobru bila na najvećem susretu privrednika u Francuskoj i da je bila radionica posvećena Srbiji.

"Interes postoji, od korone vlada dodatni oprez gde kompanije nisu sigurne šta će se dešavati. Ovo je prvi put da je Srbija bila pozvana. Potpisan je sporazum sa našim Ministarstvom za nauku, koji će doprineti da se ohrabe projekti inovacij", kaže Ivanićeva.

Kako je rekla, tržište rada doživljava najveće transformacije, od korone je počeo učestaliji rad od kuće, ali i primena robotizacije i veštačke intiligencije.

Istakla je da mladi mogu dobiti stipendije, svake godine francuska Ambasada daje stipendije za studente, ohrabrila ih je da se prijave za studentsku praksu.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva