:

:

TV Most

clock

Novembar 22, 2022   21:21

0

165

Francuska, Nemačka i Britanija osudile Iran zbog uranijuma

Velika Britanija, Francuska i Nemačka osudile su danas u zajedničkom saopštenju planove Irana da proširi svoj nuklearni program nakon što je nuklearni nadzorni organ UN saopštio da Iran obogaćuje uranijum.

"Ovaj potez Irana je izazov za globalni sistem neširenja nuklearnog naoružanja i nosi značajne rizike. Nastavićemo da se konsultujemo, zajedno sa međunarodnim partnerima o tome kako najbolje rešiti ovu krizu'', navodi se u saopštenju.

Kao odgovor na rezoluciju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kojom se Teheranu nalaže da prihvati veći stepen saradnje, Iran je počeo da obogaćuje uranijum do 60 odsto čistoće na nuklearnoj lokaciji Fordou, koristeći centrifuge IR6, prenela je danas iranska TV mreže Es-En-En.

Upravni odbor IAEA usvojio je prošle nedelje, glasanjem iza zatvorenih vrata, rezoluciju kojom se Iranu nalaže da hitno počne da sarađuje u istrazi IAEA o tragovima uranijuma pronađenim na tri neprijavljena mesta, saopštile su diplomate.

Ovo je druga rezolucija ove godine kojom se od Irana zahteva da prihvati istragu koja je postala prepreka u razgovorima o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Iran je tražio da se istraga okonča, preneo je Rojters.

Izvor: T a n j u g

IranuranijumNemačkaFrancuskaVelika Britanija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva