:

:

TV Most

clock

Maj 10, 2023   9:40

0

91

Francuska pozvala EU da proglasi "Vagner" terorističkom grupom; snimatelj AFP-a poginuo na istoku Ukrajine

Rat u Ukrajini – 440. dan. Eksplozije u Černigovskoj oblasti, kijevskoj regiji, centralnim i istočnim regionima Ukrajine. Francuski parlament pozvao je EU da zvanično označi rusku vojnu grupu "Vagner" kao terorističku organizaciju, Žestoke borbe u Bahmutu. Pentagon objavio novi paket pomoći Kijevu vredan 1,2 milijarde dolara.

Francuska poziva EU da označi "Vagner" kao terorističku organizaciju

Francuski parlament pozvao je EU da zvanično označi rusku vojnu grupu "Vagner" kao terorističju organizaciju, jer se Velika Britanija navodno sprema da učini isto.

Francuski parlament jednoglasno je usvojio neobavezujuću rezoluciju koja ima za cilj da ohrabri 27 članica EU da "Vagner" stave na svoju zvaničnu listu terorističkih organizacija.

"Gde god da rade, članovi 'Vagnera' šire nestabilnost i nasilje. Oni zastrašuju i manipulišu gotovo potpuno nekažnjeno“, rekao je poslanik Benjamin Hadad parlamentu.

On je rekao da oni nisu prosti plaćenici vođeni "apetitom za novcem“, već "slede široku strategiju, od Malija do Ukrajine, podržavanja agresivne politike režima predsednika [Vladimira] Putina prema našim demokratijama“.

(Gardijan)

Ukrajinska vojska tvrdi da je protivvazduhoplovna odbrana oborila svih 15 krstarećih raketa ispaljenih na Kijev, što je drugi napad u dva dana na glavni grad Ukrajine.

Šef paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin rekao je da su, prema preliminarnim podacima, njegove trupe počele da dobijaju municiju koja im je bila potrebna.

Američko ministarstvo odbrane objavilo je novi paket vojne pomoći Ukrajini, vredan 1,2 milijarde dolara, a koji uključuje protivvazdušne sisteme, municiju i novac za obuku vojnika.

Arman Soldin, snimatelj agencije Frans pres (AFP) u Ukrajini, poginuo je u raketnom napadu u blizini Časiv Jara, na istoku Ukrajine, prenela je agencija na svom nalogu na Tviteru, pozivajući se na kolege iz AFP-a koji su bili svedoci incidenta.

Prema ukrajinskoj državnoj operativnoj kompaniji Energoatom, Rusija dovodi više vojnika i vojnih vozila na lokaciju nuklearne elektrane Zaporožje.

"Stanje opreme i osoblja se pogoršava“, rekao je predsednik Energoatoma Petro Kotin.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres ocenio je da u ovom trenutku ne vidi nikakvu mogućnost za mirovne pregovore Rusije i Ukrajine, dodajući da su obe strane uverene da mogu da pobede.

Sastanak na visokom nivou o sporazumu o žitu biće održan u Istanbulu u sredu i četvrtak, najavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

Moskva je više puta ponovila da neće produžiti sporazum posle 18. maja, kada ističe, osim ako se ne otklone prepreke za ruski izvoz žitarica i đubriva.

Izvor: RTS

RusijaUkrajinarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva