:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2015   12:05

0

223

Francuska podržava povratak raseljenih na Kosovo

Davijet i Jevtić su razgovarali o trenutnim aktivnostima ministarstva za zajednice i povratak kao i problemima sa kojima se povratnici suočavaju "u okviru čega posebna tema je bila situacija u Klini".

Teme sastanka bile su i povratak raseljenih u selo Mušutište u opštini Suva Reka, pitanja povratka u naselje Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice, kao i planovi vezani za rad međuministarske Komisije za povratak, saopštilo je kosovsko Ministarstvo za zajednice i povratak.

Jevtić je istakao da je "podrška međunarodne zajednice svim pitanjima koje se odnose na proces povratka raseljenih na Kosovo, kao i puno poštovanje prava nevećinskih zajednica od suštinske važnosti".

"Vaša pomoć i podrška značajna je kako bi kosovskom društvu generalno pomogli u približavanju vrednostima velike evropske porodice kakva jeste Evropska Unija", rekao je Jevtić.

On je ukazao i da su "poslednji napadi (na povratnike) u Klini zabrinjavajući" i da oni pored toga što šalju lošu poruku "takođe ne doprinose generalnoj pozitivnoj atmosferi i izgradnji međusobnog poverenja između srpskog i albanskog naroda".

"Stvari treba nazvati pravim imenom i u Klini nemamo problem koji se može nazvati samo kriminalnim aktom, ovde se radi o očiglednoj nameri da se povratnici zaplaše kako bi oni ponovo bili proterani", rekao je Jevtić.

Jevtić je pozdravio rad kosovske policije "kao i posvećenost lokalne samouprave u Klini koja se protivi ovakvom delovanju određenih grupa... ali potrebna nam je i jasna podrška svih predstavnika međunarodnih institucija na Kosovu po ovom pitanju".

On je sagovornicu upoznao i sa planovima i aktivnostima ministarstva i istakao da će se prvi redovni sastanak međuministarske Komisije za povratak održati u sredu, 3. juna.

Ambasadorka Francuske je istakla kao veoma pozitivan rad ministra Jevtića posebno naglasivši pristup rešavanju problema u Brđanima i Suvoj Reci.

Ona je ocenila sastanak Jevtića sa gradonačelnicom Đakovice kao jako pozitivan i da su sa njega izašle jasne i dobre poruke kada je o saradnji u rešavanju problema oko Đakovice i povratka Srba u taj grad.

Davijet je izrazila punu podršku Ambasade Francuske radu ministarstva za zajednice i povratak i ocenila kao veoma pozitivne sve korake koji su preduzeti od strane tog ministarstva od imenovanja ministra Jevtića, navodi se u saopštenju

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva