:

:

TV Most

clock

Jul 15, 2019   18:48

0

75

Francuski mediji o Makronovoj poseti: Vreme otopljavanja

Glasila u Francuskoj ističu da se u Beogradu razmatraju tri glavne teme: ojačavanje odnosa i ekonomske saradnje, rešenje pitanja Kosmeta i davanje uverenja da je Srbija i dalje na evropskom putu.

Iako Franuzi u principu nisu u toku državničkih poseta, naročito kada se one odvijaju u Evropi, ovoga puta znaju da je predsednik Makron otišao u Srbiju. Da se sprema na put u Beograd saopštili su i u prenosu tokom Četrnaestojulske parade na Dan Francuske Republike na Jelisejskim poljima.

Mediji između ostalog ističu da je Makronov dolazak u Beograd dobra prilika da se stave u stranu nemili događaji povodom ceremonije obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, u novembru prošle godine, na ovom istom mestu.

"Žurnal di dimanš" tako piše da je ključ ove posete - otopljavanje odnosa. Uz podsećanje da je reč o prvom dolasku jednog francuskog predsednika u Srbiju posle osamnaest godina, ovaj list ističe da je cilj ponovno uspostavljanje prisnih kontakata, podsećajući baš na epizodu od 11. novembra.

Da predsednik Makron dolazi u Srbiju da obnovi veze u sličnom tonu naglašava i "La Kroa". Uz isticanje da Pariz do sada nije činio dovoljno napora u tom pravcu i da nije bio dovoljno prisutan na ovom prostoru, ovaj list navodi i da je pitanje Kosova jedna od glavnih tema na stastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Francuski mediji naglašavaju tri glavne teme, koje se odnose na ojačanje bilateralnih odnosa i ekonomsku saradnju, zatim pokušaj da se nađe rešenje za kosovsku krizu, kao i na davanje uverenja da je Srbija i dalje na evropskom putu, bez obzira na potrebnu predstojeću unutrašnju reformu EU.

"Frans enfo" naglašava da se poseta odigrava u delikatnom kontekstu diplomatskih odnosa u vezi sa pet ključnih tema kao što su ukočen dijalog između Beograda i Kosova zbog uvođenja stoprocentnih taksa, suzdržanost Pariza prema daljem proširenju, protokolarni gaf tokom novembarske ceremonije kod Trijumfalne kapije, ali i odbijanje francuskih vlasti pre dve godine da izruče Haradinaja Srbiji koja ga sumnjiči za ratne zločine. Tu je i ocena da bi posle ove posete ekonomska razmena sa francuskom trebalo da dobije zamajac.

"Hafington post" donosi priču o Spomeniku zahvalnosti Francuskoj, dok "Evropa 1" piše da je Makronov cilj ojačavanje odnosa i pokušaj da se pokrene dijalog između Beograda i Prištine. "Figaro" nalašava da je namera Makronovog dolaska da se ponovo utvrde odnosi sa zemljom koja je istorijski vezana za Francusku, "Observater" da Makron namerava da osnaži francuski uticaj u Srbiji, dok "Frans 24" poručuje da je najvažnija tema nastavak dijaloga s Kosovom. Nacionalna agencija AFP ističe da je Beograd ovih dana povodom posete Emanuela Makrona sav u francuskim bojama.

Izvor: FoNet

Makronmedijiposeta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva