:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2022   22:08

0

166

Francuski predlog o ukidanju veta u bugarskom parlamentu

Francuski predlog za deblokadu Makedonije dostavljen je parlamentarnom Odboru za spoljne poslove Skupštine Bugarske, a predviđa ukidanje veta 23. juna, ali i otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja nakon što Makedonija ispuni glavni zahtev, uključivanje Bugara u Ustav.

Prema nekim bugarskim medijima, francuski predlog predviđa „pregovarački okvir sa Makedonijom da uključuje postizanje konkretnih rezultata i savesnu primenu bilateralnih sporazuma, uključujući Sporazum o dobrosusedstvu sa Bugarskom i Sofijsku deklaraciju iz maja 2018. godine“.

U predlogu se navodi i da „Makedonija treba da usvoji Akcioni plan za zaštitu prava manjina u oblastima nediskriminacije, govora mržnje, obrazovanja, efikasnih mera, mehanizama izveštavanja i identifikacije odgovornih institucija”.

Evropska unija je već donela odluku o početku pregovora, piše BGNES, prenosi skopska TV Sitel.

Savet EU usaglasio je završni dokument koji sadrži pregovarački okvir za pristupanje Makedonije EU, kao i deklaraciju o otvaranju prve Međuvladine konferencije sa Skopljem, a Petkov je dao zeleno svetlo za ukidanje veta.

Nacrt odluke Evropskog saveta sadrži dva dodatna bilateralna dokumenta, čiji sadržaj još nije poznat.

Bugarski predsednik Rumen Radev je ranije danas upozorio na strašne posledice ako premijer Petkov ukine veto.

Danas je treći dan tenzija u bugarskom parlamentu, a posebno nakon jučeršnje smene predsednika Skupštine, što praktično znači da je Petkov izgubio većinu, pa će se o poverenju vlade poslanici izjasniti u sredu.

Izvor: T a n j u g

FrancuskaBugarskaSeverna MakedonijaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva