:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2023   16:07

0

173

Francuski Senat usvojio predlog reforme penzionog sistema, sindikati najavili nastavak protesta

Gornji dom francuskog parlamenta usvojio je kontroverzni plan reforme penzionog sistema, koji je predložio predsednik Francuske Emanuel Makron. Predlog reforme penzionog sistema izazvao je višenedeljne proteste širom Francuske.

Predlog je u francuskom Senatu u subotu uveče usvojen sa 195 glasova "za", dok je 112 senatora bilo "protiv", prenosi Rojters.

Nakon što je predlog usvojen u Senatu, predviđeno je da se o njemu izjasni, najverovatnije u sredu, komitet koji čine poslanici Donjeg i Gornjeg doma francuskog parlamenta.

U slučaju da predlog usvoji komitet, planirano je da se potom, najverovatnije u četvrtak, o njemu ponovo izjasne Gornji i Donji dom parlamenta – Senat i Nacionalna skupština.

Rojters, međutim, navodi da je ishod glasanja u Nacionalnoj skupštini neizvestan, s obzirom na to da su Makronovoj stranci potrebni glasovi saveznika kako bi predlog reforme penzionog sistema bio usvojen.

Makronov predlog reforme penzionog sistema izazvao je višenedeljne proteste širom Francuske.

Demonstranti su i u subotu u celoj Francuskoj izašli na nove proteste protiv planirane reforme, ali je odziv bio manji nego što se očekivalo.

Najveći odziv demonstarnata zabeležen je u utorak, kada je prema podacima francuske Vlade, protestovalo 1.280.000 ljudi.

Makron insistira na reformi kojom bi se odlazak u penziju podigao sa 62 na 64 godine, navodeći da je takva odluka od vitalnog značaja kako bi se izbegao kolaps državnog penzionog sistema.

Sindikati najavili nastavak protesta uprkos usvajanju teksta reforme

Generalni sekretar jednog od najvećih francuskih sindikata CFDT, Loran Berger izjavio je danas da će francuski sindikati nastaviti da se bore protiv penzione reforme, uprkos tome što je gornji dom parlamenta, juče odobrio tekst zakona.

On je dodao da vlada ne bi trebalo da, koristeći takozvanu proceduru 49:3, ''progura'' zakon, bez da se u skupštini glasa o njemu, preneo je Rojters.

Procedura 49:3 odnosi se na 49. član Ustava Francuske, kojim je difinisana takva mogućnost.

''S obzirom na mobilizaciju stanovništva, na nivo protivljenja planiranoj reformi, ne možete pribegavati demokratskoj mani koristeći proceduru 49:3. Po mom mišljenju, to bi bilo veoma opasno jer rizikuje stvaranje velikog stepena nezadovoljstva'', rekao je Berger.

Nakon što je Senat usvojio penzionu reformu, čija je ključna mera podizanje starosne granice za odlazak u penziju za dve godine na 64 godine, potrebno je da je razmotri zajednički odbor poslanika donjeg i gornjeg doma, a ako se taj komitet usaglasi oko teksta, oba doma će glasati i usvajanju, navodi agencija.

Francuski sindikati pozvali su na osmu rundu demonstracija širom zemlje na dan glasanja o parlamentu, kako bi zadržali pritisak na vladu i parlament.

Izvor: T a n j u g, Rojters

Francuskaprotestipenzione reforme
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva