:

:

TV Most

clock

Januar 22, 2021   14:52

0

234

Francusko-nemačka saradnja daje rezultate i u Srbiji

Francuska i Nemačka podržavaju Srbiju na njenom putu u EU, kao i u implementaciji Zelenog sporazuma, posebno u oblasti energije iz obnovljivih izvora i energetske efikasnosti, poručili su danas ambasadori Žan Luj Falkoni i Tomas Šib, povodom 58. godišnjice od potpisivanja Jelisejskog sporazuma.

Ove godine, zbog pandemije korona virusa, 58. godišnjica od potpisivanja Jelisejskog sporazuma nije obeležena prijemom, ali su ambasade dve zemlje zajedničkim video snimkom, sa izjavama dvojice ambasadora, ukazale na značaj saradnje Francuske i Nemačke za razvoj Evrope, ali i na značaj koji pridaju saradnji i razvoju Srbije.

U tom smislu, ambasador Nemačke je ukazao da dve zemlje blisko sarađuju u realizaciji projekata u Srbiji.

Istakao je da je u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, preko nemačke KfW banke uloženo oko 840 miliona evra, sa ciljem smanjenja emisije ugljen-dioksida za 30 odsto.

"Zalažemo se za investicije u sektor obnovljive energije, kao što je vetropark Kostolac ili hidrocentrala u Zvorniku", rekao je Šib.

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni istakao je da Francuska realizuje velike infrastukturne projekte u Srbiji, poput nedavno otvorene gondole na Zlatiboru, beogradski metro, koji će biti ekološki i alternativa upotebi vozila, kao i postrojenje za preradu otpada u Vinči.

On je podsetio da je 2019. godine osnovana Francuska agenzija za razvoj, koja sarađuje sa nemačkim KfW-om.

"U 2021. godini ova agencija će odobriti 150 do 200 miliona finansijskih olakšica", naveo je Falkoni.

U zajedničkom saopštenju, istaknuto je da Nemačka i Francuska snažno podržavaju proces pridruživanja Srbije EU, kroz politički dijalog na najvišem nivou i sredstva iz EU-fondova (200-300 miliona evra nepovratnih sredstava) kao i pružanjem bilateralne pomoći za reforme.

Obe vlade u ministarstvima i radnim grupama prenose svoje stručno znanje, između ostalih u oblastima upravljanja EU-projektima partnerstva, reforme državne uprave i vladavine prava.

Francuska i Nemačka podržavaju borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma na Zapadnom Balkanu.

Takođe, dve zemlje podstiču regionalnu saradnju i pomirenje na Balkanu, dajući aktivan doprinos dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, dodaje se u saopštenju, u kojem se ističe da Francuska i Nemačka i sada traže brzu obnovu dijaloga, neposredno po završetku izbora na KiM.

Podseća se i da su prošle godine, koju je obeležila pandemija virusa kovid 19, Francuska i Nemačka, 18. maja, pokrenule inicijativu evropskog oporavka kako bi Evropa mogla osnažena da izađe iz ove krize.

Mehanizam koji je u avgustu odobrila EU, finansiran je iz prvog programa udruživanja evropskog duga u iznosu od 750 milijardi evra i predstavlja prekretnicu po pitanju evropskih integracija i solidarnosti unutar zajednice.

Inače, Nemačka i Francuska danas obeležavaju 58. godišnjicu Jelisejskog sporazuma koji su 1963. godine potpisali savezni kancelar Konrad Adenauer i predsednik Šarl de Gol, sa ciljem da se spoje dva naroda koje su razdvajala tri krvava rata i međusobno nepoverenje.

Ugovor je dopunjen dodatnim sporazumom koji su 2019. u Ahenu potpisali predsednik Emanuel Makron i savezna kancelarka Angela Merkel.

Temelj za ovaj sporazum o pomirenju bila je jaka, bezrezervna politička volja i vizija dvojice političkih lidera koji su verovali da evropska budućnost ne zavisi samo od mira, već i od uzajamnog poverenja i aktivne saradnje na svim nivoima, tako da je osnivanje EU zapravo usko povezano sa proaktivnim procesom pomirenja Francuske i Nemačke.

Danas, 58 godina kasnije, Nemačka i Francuska sarađuju na najvišem političkom nivou, ali i u oblastima industrije (aviokompanija Erbas kao simbol uspeha), odbrane, kulture (tv-kanal ARTE koji se na nacionalnom nivou emituje u obe zemlje na oba jezika), mladih (Nemačko-francuska mreža mladih), obrazovanja (rasprostranjena mreža bilingvalnih škola i odeljenja)...

Izvor: Танјуг

ŠibFalkoni
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva