:

:

TV Most

Foto: Printscreen

clock

Februar 24, 2023   21:15

0

77

Francuskom dramom ,,Zločin je moj", otvoren 51. Fest u beogradskoj Mts Dvorani

Međunarodni filmski festival Fest otvoren je  projekciojom ostvarenja ,,Zločin je moj" francuskog reditelja Fransoa Ozona, u Mts Dvorani u Beogradu.

Prestižna nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, na 51. FEST-u, dodeljena je reditelju Lordanu Zafranoviću i producentu Dobrivoju Tanasijeviću - Den Tani.

Pored premijere ovog filma, upriličen je i program otvaranja i prikazivanje nagrađivanog kratkog filma ,,Bakšiš" Katerine Tana.

Inače, karte za otvaranje FEST-a su danima unapred bile rasprodate, za međunarodnu premijeru krimi drame “Zločin je moj”, ostvarenje   koje  u Francuskoj kreće sa prikazivanjem od 8. marta.

Tokom deset dana trajanja festivala, publika će gledati čak 113 filmova iz 39 zemalja, od čega 107 premijerno, u okviru devet programskih celina, a program FEST-a će se odvijati na šest beogradskih lokacija u devet bioskopskih sala.

Tokom festivala, važna nagrada ,,Beogradski pobednik” biće uručena i laureatima iz inostranstva, nemačkoj glumici Barbari Sukovoj, i nemačkom glumcu Udu Kiru.

Barbara Sukova će biti prisutna i sa svojim novim filmom ,,Dalilend” (SAD, Velika Britanija, Francuska), a Udo Kir će predstaviti svoj najnoviji naslov „Moj komšija Adolf“.

Takođe, najavljen je i dolazak nemačko-američke glumice Nastasje Kinski.

U Glavnom takmičarskom programu u konkurenciju za nagradu ,,Beogradski pobednik” biće prikazano 17 ostvarenja iz 15 zemalja: Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Albanije, Francuske, Nemačke, Španije, Ukrajine, Rusije, Turske, Irana, Meksika, Australije i SAD.

Stručni žiri ovog programa čine - hrvatski reditelj i scenarista Vinko Brešan, srpski glumci Petar Benčina i Jovana Stojiljković, reditelj i producent sa Madagaskara - Laza i producentkinja Jelena Mitrović.

Oni će odlučivati o nagradama ,,Beogradski pobednik” za najbolji film, i za režiju, mušku i žensku ulogu, scenario i najbolji debitantski film.

Od domaćih filmova, 51. FEST donosi premijerno dokumentarac  ,,YU Grupa – Trenutak sna” reditelja Darka Lungulova, igrani - „Ovuda će proći put“ Nine Ognjanović i poslednje ostvarenje nedavno preminulog autora Puriše Đorđevića - ,,Usta puna zemlje”.

Kultni film „Seobe“ Aleksandra Saše Petrovića nakon 30 godina, biće prikazan u selekciji ,,Fest klasik”, kao digitalno restaurisana, francuska verzija pod nazivom ,,Migrations”.

Izvor: T a n j u g ; foto: Printscreen

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva