:

:

TV Most

clock

Februar 25, 2020   18:30

0

155

Francuz Nikolas Giju sudija za prethodni postupak Specijalnog suda

Kancelarija specijalnog tužioca pri Specijalnom sudu za procesuiranje zločina bivše OVK, nakon godina istrage, podnela prve optužnice specijalističkim komorama u Hagu, prenose pojedini prištinski mediji i advokati.

Glavni tužilac Kancelarije specijalnog tužilaštva, Amerikanac Džek Smit, predao je dva slučaja predsednici Specijalnih komora Kosova, Ekaterini Trendafilovoj.

Predmeti su zasnovani na dokumentaciji Specijalizovanih komora i predati su 14. februara ove godine.

Predsednica specijalizovanih veća Ekaterina Trendafillova ispunila je zahtev Tužilaštva I imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za sudiju za prethodni postupak u oba slučaja.

Odluka o imenovanju objaljena je na veb stranici Specijalnih komora Kosova.

Sudija Giju ima veliko iskustvo u oblasti krivičnog prava.

On je bio šef kabineta Specijalnog suda za Liban od 2015. godine. Pre 2012. godine, sudija Giju postavljen je za francuskog tužioca za vezu u Ministarstvu pravde Sjedinjenih Država, gde je pomagao u pravosudnoj saradnji dveju zemalja u krivičnim i građanskim stvarima, posebno u oblasti borbe protiv terorizma, korupcijske prakse i kibernetičkog kriminala.

U periodu 2006-2012. Godine, sudija Giju bio je na raznim pozicijama u Ministarstvu pravde Francuske kao zamenik šefa Odeljenja za privredno pravo, krivični i diplomatski savetnik.

Od 2003. do 2006. godine, sudija Giju radio je kao istražni sudija na sudu Mose u blizini Pariza, gde se bavio različitim krivičnim predmetima kao što su namerno ubistvo, organizovani kriminal i finansijski kriminal.

Sudija Giju magistrirao je međunarodno i evropsko krivično pravo na Univerzitetu u Sorboni u Francuskoj.

Prtištinski advokat Tom Gaši izjavio je da je Specijalni sud podigao prve optužnice.
Gaši međutim nije naveo ptoiv koga su optužnice podignute.

Izvor: RTS

KiMNikolas GijuSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva